Duurzaam drukwerk bestellen bij Reclameland calender 17-04-2023 time 6 minuten leestijd

Duurzaam drukwerk bestellen bij Reclameland

Duurzaamheid en bewuste keuzes maken wordt voor steeds meer mensen belangrijk. Bij het bestellen van drukwerk is dat niet anders. Bij Reclameland zijn wij hier al jaren mee bezig. Niet alleen als het gaat om producten en materialen, maar alles wat daarbij komt kijken. Wij helpen je uiteraard graag met tips om het bestellen én gebruiken van ons drukwerk zo duurzaam mogelijk te maken.

Ga voor een duurzamere optie

Het is je vast wel al opgevallen: bij Reclameland heb je een ontzettend ruime keuze als het gaat om papiersoorten en andere materialen. Een deel van die keuzes is duurzamer dan de andere soorten. We zetten enkele populaire voorbeelden op een rijtje:

Duurzame papiersoorten

Er zijn verschillende soorten papier die duurzame kenmerken hebben. Neem bijvoorbeeld het populaire recyclingpapier. Verkrijgbaar in verschillende grammages en het bestaat voor 100% uit oud papier. Hier hoeven dus geen nieuwe bomen voor gekapt te worden.

Een ander mooi voorbeeld is PaperWise. Voor dit papier hoeft ook geen enkele boom gekapt te worden. Het bestaat namelijk volledig uit landbouwafval en is ongebleekt. Het behoudt hierdoor de natuurlijk bruinige kleur. Met een gewicht van 300 gram /m2 is het ideaal voor bijvoorbeeld visitekaartjes en stevige folders en flyers.

Goed om te weten: al onze papiersoorten worden zeer zorgvuldig geselecteerd. Zo wordt altijd gekeken naar de aanwezigheid van het FSC- en/of het PEFC-keurmerk.

Duurzamere papiersoorten:

  • 80 grams recyclingpapier
  • 90 grams biotop
  • 170 grams recyclingpapier
  • 300 grams krafkarton
  • 300 grams recyclingpapier
  • 300 grams PaperWise
  • 300 grams biotop

papiersoorten

Gerecycled plexiglas

Een foto op glas is misschien wel het populairste product voor consumenten. En ook zakelijk wordt het vaak besteld. Gelukkig hebben wij naast de reguliere opties, ook een duurzame variant. Dit gerecyclede plexiglas bestaat voor maar liefst 70% uit eerder gebruikte materialen. En zie je daar iets van terug? Nee, jouw foto’s komen net zo helder en kleurrijk op het materiaal als bij de andere opties.

Benieuwd bij welke producten je duurzame keuzes hebt? Op de themapagina van het duurzame drukwerk vind je het allemaal in één overzicht.

Is een afwerking écht nodig?

Bij veel producten kun je kiezen voor een afwerking in de vorm van laminaat. Dit laminaat is een plastic laag die extra bescherming biedt voor het materiaal zelf en ook de opdruk. In veel gevallen zorgt dit ervoor dat het drukwerk langer meegaat en dus uiteindelijk een goede keuze is. Ook vanuit het duurzame oogpunt.

Maar kan het ook prima zonder? Dan is dat natuurlijk een betere optie. Heb je bijvoorbeeld een foto die je thuis aan de muur hangt? Dan kan ook prima zonder extra bescherming. En flyers en folders die je voor kortere tijd gebruikt, hebben ook niet altijd een laminaat nodig. Zeker bij de ongestreken papiersoorten zorgt het er ook nog eens voor dat de unieke look & feel behouden blijft zonder afwerking.

Bestel op tijd en alleen wat je nodig hebt

Nog snel even drukwerk bestellen op het laatste moment? Natuurlijk kan dat bij Reclameland. Maar je bent én duurder uit én wij hebben minder tijd en mogelijkheid om jouw drukwerk zo efficiënt mogelijk te produceren. Zorg dus dat je er op tijd bij bent. Dit kan je bij sommige bestellingen echt serieus geld schelen. En wij hebben de mogelijkheid om orders te verzamelen en gecombineerd te drukken. Zo beperken wij het afval en benutten wij de machines en het materiaal zo effectief mogelijk.

De oplage van het drukwerk is een ander punt. Wij snappen goed dat je bij sommige producten een bepaalde marge in wilt bouwen om sowieso genoeg te hebben. En soms is het prijstechnisch misschien voordeliger om voor bijvoorbeeld offset te kiezen in plaats van digitaal. Vanuit het duurzame oogpunt is het beste om alleen te bestellen wat je ook daadwerkelijk nodig hebt, plus misschien een minimale marge.

Gebruik het drukwerk met zorg en aandacht

Klinkt logisch, maar als je drukwerk met zorg en aandacht behandelt, gaat het veel langer mee. Berg flyers, folders en brochures netjes op, eventueel in de doos waarin je het ontvangt. Op die manier kun je alles gebruiken en hoef je niets weg te gooien.

En wat dacht je van bijvoorbeeld menukaarten of ander drukwerk dat vaak afgewerkt wordt met laminaat? Het laminaat kan prima met een licht vochtige doek afgenomen worden. Zo blijft het langer als nieuw en hoef je minder snel nieuw drukwerk te bestellen. Kleine moeite, extra duurzaam en het scheelt jou ook simpelweg geld.

Ook zijn er producten die gemaakt zijn om op verschillende momenten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan beurswanden en rollup banners. Deze producten leveren wij altijd inclusief een stevige draagtas of -case. Maak hier ook gebruik van en zorg dat je alles netjes opbergt. Zo geniet jij extra lang en optimaal van het drukwerk.

Tijdloos ontwerpen

Wil je een poster, spandoek of ander drukwerk vaker gebruiken? Dan kun je hier in het ontwerp ook al rekening mee houden. Door geen datums of jaartallen te noemen, kun je de items prima op een ander moment ook gebruiken. Veel lokale markten of braderieën zijn bijvoorbeeld iedere derde zaterdag van de maand. Zet je dat in je ontwerp en kunt het veel vaker gebruiken!

Losse onderdelen bestellen

Voor de beurswanden en rollup banners, maar ook bijvoorbeeld textieldoeken, wordt een frame en een los doek geleverd. Ben je uitgekeken op het ontwerp of heb je simpelweg een nieuw design dat je wilt laten drukken? Kies dan voor een los doek. Het frame heb je immers al in huis. Het doek is in de meeste gevallen heel eenvoudig te verwisselen. Ideaal als je veel op beurzen staat. Het alleen wisselen van een doek is veel voordeliger dan telkens een compleet nieuw systeem te bestellen.

Wat doet Reclameland om duurzaam te zijn?

Wij als Reclameland zijn al jarenlang bezig om steeds duurzamer te worden. Dit doen wij door kritisch te kijken naar de materialen en de producten die wij aanbieden. Maar dan zijn we er natuurlijk nog niet.

Ook in het productieproces werken wij zo efficiënt mogelijk met minimale afval. Door verschillende opdrachten te combineren op één plaat of drukvel, minimaliseren wij het afval dat overblijft. Het afval dat toch nog achterblijft, scheiden wij en wordt opgehaald om gerecycled te worden.

Veel drukwerk wordt daarnaast verpakt door onze Kern-inpakmachine. Deze machine maakt de verzenddozen exact op maat. Minder materiaal, minder lucht dat wordt vervoerd, minder onnodige ruimte in vrachtwagens van de vervoerder en dus ruimte om meer pakjes tegelijkertijd mee te nemen.

Zonnepanelen

Tijdens de uitbreiding in 2021 hebben wij 5.700 zonnepanelen op het dak van onze productiehal gelegd. De opbrengst staat gelijk aan het energieverbruik van een kleine 600 huishoudens! Verder zijn er kleine handigheidjes waarmee wij flink wat energie besparen. Zo werkt alle verlichting met sensoren en gaan pas aan als er ook daadwerkelijk iemand is. Per ongeluk het licht laten branden of ruimtes verlichten waar niemand is, is dus definitief verleden tijd.

zonnepanelen


Meer weten over wat wij allemaal doen? Op onze duurzaamheidspagina vind je uitgebreid alle informatie! Of wil je juist drukwerk bestellen met duurzaamheid en onze tips in je achterhoofd? Wij gaan graag voor je aan de slag. En heb je zelf nog goede ideeën en/of tips, laat het ons vooral weten.