Welk papiersoort kun je het beste gebruiken voor je flyer?
Je hebt besloten om een flyer te drukken. Maar op wat voor papiersoort doe je dat? We snappen dat het soms lastig is om te beslissen welk papiersoort geschikt is voor jouw folder. Er is namelijk een grote keuze aan papiersoorten beschikbaar. We leggen in dit blog uit welke papiersoorten er zijn en waarvoor je ze kan gebruiken. Lees dus verder!
Flyers met verschillende papiergewichten
Er zijn verschillende papiersoorten met verschillende gewichten waaruit je kunt kiezen. Hoe zwaarder het papier, des te steviger het materiaal aanvoelt. Ben je op zoek naar een stevige flyer, ga dan voor een papiersoort met een hoger gewicht. Een papiersoort van bijvoorbeeld 300 of 350 grams is in dat geval een goed idee. Wil je een dunnere en meer flexibele flyer, is een lichtere flyer een goede keuze. Hiervoor is het 135 grams papier een populaire optie.
Het gewicht bepaalt dus voor een groot deel hoe de flyer aanvoelt. Bepaal wat voor gevoel jij wil meegeven en maak aan de hand daarvan een keuze voor het papiersoort met het ideale gewicht.
Structuur van het papier
De structuur van het papier is erg belangrijk. Het bepaalt wat voor gevoel de lezer krijgt bij een flyer. Als een bedrijf bijvoorbeeld duurzaamheid wil uitstralen is het uitdelen van een flyer met een ruwere structuur erg gepast. Een ruwe structuur geeft een natuurlijker gevoel bij de flyer dan een gladde papiersoort.Een bedrijf met een zakelijke en strakke uitstraling, wil waarschijnlijk ook flyers die daar op aansluiten. Hier past een strakke flyer met één van de mc papiersoorten weer beter bij. Dit kan bijvoorbeeld een flyer met een glans coating zijn.
Alle papiersoorten zijn grofweg in 2 categorieën te verdelen: gestreken en ongestreken papier. We lichten het verschil hieronder voor je toe!
Gestreken papier
Gestreken papier is een populaire optie bij het drukken van flyers. Er wordt bij gestreken papier een speciale coating toegevoegd aan de flyer. Door deze coating hechten de inkten beter en droogt de inkt ook nog eens sneller en beter.
Voor flyers zijn de volgende gestreken papiersoorten beschikbaar:
- Recyclingpapier digitaal (170 en 300 grams*)
- Mat mc (100, 135, 170, 250 en 350 grams*)
- Glans mc (100, 135, 170 en 250 grams*)
- Synaps (water- en scheurvast) (120 en 300 grams*)
*Het gewicht is het gewicht per vierkante meter papier. Weten wat het gewicht is van jouw drukwerk? Gebruik dan onze papiergewicht calculator.
Ongestreken papier
Kenmerkend voor ongestreken papier is dat het een ruwere structuur heeft. Hierdoor is het goed beschrijfbaar met een pen of potlood. Je kunt uit de volgende ongestreken papiersoorten kiezen voor je flyer:
- Recyclingpapier offset (80, 170 en 300 grams*);
- Lasergeschikt bankpost (90 en 120 grams*);
- Biotop (90 en 300 grams*);
- Linnenpersing (250 grams*);
- Natuurkarton wit (300 grams*);
- PaperWise (300 grams*);
- Metallic goud (300 grams*);
- Mettalic zilver (300 grams*);
- Metallic parelmoer (300 grams*);
- Conqueror Vergé (niet meer leverbaar);
- Tinteretto Gesso (350 grams*).
*Het gewicht is het gewicht per vierkante meter papier. Weten wat het gewicht is van jouw drukwerk? Gebruik dan onze papiergewicht calculator.
Heb je nog geen idee wat je moet voorstellen bij alle papiersoorten? Tip: vraag onze gratis samples aan. Zo kun je alle papier- en materiaalsoorten bekijken, voelen en beoordelen!
Papiersoorten folder
De papiersoorten die je kunt kiezen voor de flyers, kun je in de meeste gevallen ook kiezen voor de folders. De folders en flyers worden nogal eens door elkaar gehaald. Maar wat is het verschil tussen een flyer en een folder? Dat is eigenlijk maar één ding: de vouw(en). Een folder is altijd voorzien van minimaal 1 vouw, terwijl een flyer ongevouwen is.
Je weet nu welke papiersoorten er allemaal beschikbaar zijn voor flyers. Aan de hand hiervan kun je tijdens het maken van de flyers beslissen welke het beste bij jouw flyers past. Wanneer je de keuze voor je flyer hebt gemaakt kun je ze gaan uitdelen. Ben je benieuwd hoe en waar je de flyers het beste kunt uitdelen. We leggen het uit!
Nog meer verhalen
Wij raken niet uitgepraat