Hoe hang je een spandoek op? calender 15-02-2024 time 3 minuten leestijd

Hoe hang je een spandoek op?

Met het bedrukken van een spandoek weet je één ding zeker: je verkondigt je boodschap groots. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat het spandoek ophangt op de juiste plaats en - niet te onderschatten - de juiste manier. Alleen zo weet je zeker dat je het maximale uit het drukwerk haalt. Hoe je een spandoek ophangt, laten we zien aan de hand van handige mogelijkheden.

Spandoek ophangen in een frame

Een makkelijke en snelle manier om een spandoek op te hangen is in een frame . Met zo’n frame ben je veel minder afhankelijk van andere factoren en vooral ophangpunten waaraan je je uiting kunt hangen. Wat heb je nodig voor zo’n spandoekframe? Het frame bestaat uit stevige buizen en koppelstukken om deze buizen met elkaar te verbinden. Bij Reclameland maken wij deze helemaal op maat. Je vult hierbij het gewenste formaat in en wij maken alles voor je op maat.

Het frame zelf is in verschillende varianten te bestellen en kan eenvoudig in elkaar worden gezet en - indien gewenst - weer gedemonteerd. Ideaal dus voor zowel langdurig gebruik als tijdelijke toepassingen, als beurzen of evenementen. Extra voordeel: als je het frame eenmaal hebt, hoef je voor de volgende keer alleen maar een los spandoek te bestellen.

Naast een spandoekframe heb je nog bevestigingsmaterialen nodig om het spandoek op te hangen. Spanners met spinhaak zijn daarbij erg populair voor het snel en strak ophangen van het doek.

Makkelijk en snel: spanners met spinhaken

Maar hoe hang je een spandoek op met spanners? De spanners zijn gemaakt van stevig en elastisch materiaal en hebben een haak aan het uiteinde. Je lust het elastiek om de buis en haakt de haak vervolgens in één van de ogen die zijn aangebracht. Voor extra stevigheid kun je ervoor kiezen om de ringen in de hoeken te voorzien van een dubbele haak: één naar boven/beneden en één opzij. Tussen het frame en het spandoek zit zo’n 10 cm.

Zo makkelijk het ophangen van het spandoek is, zo makkelijk is het weghalen of verwisselen ook. Dat maakt het het gebruik van een spanframe ook zo populair: je wisselt het doek snel en eenvoudig voor een nieuwe uiting. Je hoeft hiervoor alleen maar een nieuw spandoek te bestellen. Zorg wel dat je het juiste formaat bestelt en niet de maten van het frame aanhoudt, dat verschilt namelijk.

Spanners bestel je eenvoudig mee met je bedrukte spandoek. Er worden minimaal zoveel spanners geleverd als er ogen worden aangebracht in het doek.

Spandoek ophangen zonder frame

Wat als je geen frame hebt? Hoe hang je dan een spandoek op? Dat is heel erg afhankelijk van hoe en waar je deze op wilt hangen. Is het een redelijk beschutte plek uit de wind, dan zal het iets minder nauw komen dan wanneer het doek flink wordt blootgesteld aan de elementen.

Met een stevig stuk touw of tiewraps kom je in de meeste gevallen een heel eind. Zorg er wel altijd voor dat het spandoek goed strak hangt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de opdruk beter zicht- en/of leesbaar is, maar ook dat het doek minder wappert. De kans op beschadigingen van het materiaal en de print is zo een stuk kleiner.

Een andere optie die veel gebruikt wordt is om te kiezen voor een tunnelzoom in combinatie met een buis. Het doek hangt zo stevig aan een volledige zijde. Als je de onderkant vervolgens verzwaart of ook daar een buis doorheen steekt, hangt het doek helemaal strak.


Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Met frame of juist zonder? Waar je ook voor kiest, bij Reclameland laat je altijd een spandoek bedrukken die jou helpt groots te communiceren.