calender 17-09-2015 time 2 minuten leestijd

Folders, voor welke vouwwijze ga jij?

De belangrijkste eigenschap van folders is dat deze gevouwen zijn. Als je bij ons folders laat drukken, kun je uit verschillende vouwwijzen kiezen. Bijvoorbeeld een enkele vouw, een wikkelvouw, een luikvouw, een zigzagvouw of een kruisvouw. Maar wat is nu precies het verschil tussen al deze vouwwijzen?

vouwwijzen-welke-folder-vouwwijze-kies-jij

rl-4z-stst

Enkele vouw

De enkele vouw is de vouwwijze die je het meest vaak ziet. Hierbij wordt de folder 1x in het midden gevouwen. De folder is dan 4-zijdig wat betekent dat er op 4 zijdes plaats is voor tekst en/of afbeeldingen. Deze vouwwijze is mogelijk bij de meest uiteenlopende formaten. Zelfs een eigen formaat is mogelijk!

Wikkelvouw

Een andere veelgebruikte vouw is de wikkelvouw 6-zijdig. Hierbij worden de twee buitenste flappen naar binnen gevouwen. Bij deze vouwwijze zijn de flappen niet allemaal even groot. Zoals de naam al aangeeft, zijn er 6 zijdes met ruimte voor tekst en/of afbeeldingen. De wikkelvouw kun je ook 8-, 12- en 16-zijdig bestellen. De beschikbaarheid van deze varianten is afhankelijk van het eindformaat.

rl-6z-wk-stst

rl-3b-lv-stst

Luikvouw

Bij een luikvouw worden de linker- en rechterzijdes naar binnen gevouwen. Het verschil met de wikkelvouw is dat de flappen elkaar in het midden niet overlappen. Een folder met deze vouwwijze heeft 6 zijdes waarop tekst en/of beeld kan worden gedrukt.

Zigzagvouw

Een zigzagvouw houdt in dat de flappen in tegengestelde richting worden gevouwen. Dit geeft een harmonica-effect. De verschillende delen van de folder zijn bij deze vouwwijze allemaal even groot. De zigzagvouw bieden we 6-, 8- en 10-zijdig aan. Dit zijn dus 2, 3 of 4 vouwen.

rl-6z-zz-stst

rl-2x-ks

Kruisvouw

Bij een kruisvouw wordt de folder twee keer gevouwen, waarvan 1x kruislings. Deze manier van vouwen zie je ook veel bij posters. De formaten die wij met kruisvouw aanbieden zijn A3 tot en met A6.