Wat moet er op een poster staan? calender 18-07-2022 time 3 minuten leestijd

Wat moet er op een poster staan?

Wist je dat je maar 2 seconden hebt om je lezer over te halen? Binnen deze korte tijd bepaalt de lezer of hij de uiting interessant vindt en verder wil lezen. Benieuwd hoe je deze paar seconden optimaal benut voor je poster? Wij vertellen het je!

Wat wil je met je poster bereiken?

Bedenk als eerste wat je met je poster wilt zeggen, voor wie de poster bedoeld is en wat voor boodschap je met je poster wilt overbrengen. Wil je mensen overhalen een product te kopen? Of wil je mensen ergens over informeren? Zorg dat het voor de lezer duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt. Je poster hoeft natuurlijk niet altijd informatief of commercieel te zijn natuurlijk. Een poster ontwerpen die je vervolgens ergens kunt ophangen in huis is ook een optie! We geven je tips voor hoe je de perfecte poster bij jouw interieur kiest.

Welke eigenschappen heeft een goede poster?

Nu je het doel van je poster duidelijk voor ogen hebt, kunnen we verder naar de volgende stap: de eigenschappen. De belangrijkste eigenschap is dat de poster aandacht trekt. Hij moet opvallen! Een opvallende poster kun je op tal van manieren vormgeven. Voordat je aan de slag gaat geven we je nog 6 tips:

  • Maak de kop van je poster leesbaar tot op een afstand van minimaal 4 meter. Gebruik je meer tekst op je poster? Maak deze dan leesbaar op een afstand van minimaal 1 meter.
  • Houd je doelgroep in gedachten. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je een poster voor ouderen of jongeren maakt.
  • Gebruik niet te veel tekst. Je hebt immers slechts twee seconden de tijd om aandacht te trekken, en een voorbijganger leest ongeveer 7 woorden. Kun je niet alle informatie kwijt op de poster? Verwijs dan naar je website of naar je winkel, waar de ontvanger aanvullende informatie kan verkrijgen.
  • Zorg voor een duidelijk contrast tussen de voor- en achtergrond.
  • Verdeel je poster in vlakken. Een goede vlakverdeling maakt je poster overzichtelijk en daardoor leesbaar. Verdeel je vlakken, tekst en afbeeldingen op een logische manier ingedeeld.
  • Gebruik de juiste kleuren. Onze ogen zijn geneigd om te kijken naar opvallende kleuren. Wees dus niet bang en gebruik een mooie felle kleur in je ontwerp! Maar let op: less is more.

Hoe kies je het juiste poster formaat?

Heb je al nagedacht over de plek waar de poster komt te hangen? Is dit in een supermarkt? Of in een bushokje? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je vervolgens het formaat poster uittekenen op een groot vel papier. Als je dit vel papier vervolgens tegen de muur houdt, kan je precies zien of het formaat geschikt is voor jouw poster. Een veel gekozen formaat is het A3-formaat. Deze zie je veel hangen in restaurants, winkels en op beurzen.


Zo, nu weet jij precies hoe je een perfecte poster moet maken! Denk dus goed na wat voor boodschap je met je poster wilt overbrengen en zorg ervoor dat je poster de juiste eigenschappen bezit. Weet jij al wat voor poster je gaat maken?