Visitekaartjes formaten calender 31-10-2023 time 4 minuten leestijd

Visitekaartjes formaten

Het bestaan van vaste visitekaartjes formaten maakt het leven van ondernemers een stuk gemakkelijker. Dat betekent dat je niet meer voor de vraag staat wat de juiste afmetingen van een visitekaartje zijn; in plaats daarvan heb je een klinkklaar antwoord. Maar mocht je daar wel graag van willen afwijken om juist out-of-the-box te denken, dan kan dat natuurlijk ook. Alle denkbare visitekaartjes formaten bestel je bij Reclameland.

Wat zijn de standaard visitekaartjes formaten in Nederland?

Als we het hebben over de standaard visitekaartjes formaten, moeten we er rekening mee houden dat die per land verschillen. In Nederland is dit standaard formaat voor een visitekaartje 85 x 55 mm, dezelfde grootte als een bankpas. Zo kun je zo’n kaartje eenvoudig wegsteken in vrijwel elke portemonnee of pasjeshouder. Die 85 x 55 mm slaat wel op ongevouwen visitekaartjes. Bij een gevouwen kaartje worden de volgende formaten gehanteerd:

  • Gevouwen visitekaartje formaat, staand: vouw over lange zijde, plano (ongevouwen) 112 x 85 mm
  • Gevouwen visitekaartje formaat, liggend: vouw over korte zijde, plano (ongevouwen) 172 x 55 mm

Voor een handig overzicht voor het omrekenen van de visitekaartjes formaten die we in Nederland gebruiken, zie onderstaande tabel:

Soort visitekaartje Formaat (mm) Formaat (cm) Formaat (inches)
Ongevouwen85 x 55 mm8,5 x 5,5 cm3,35 x 2,17 inch
Gevouwen - staand110 x 85 mm11 x 8,5 cm4,33 x 3,35 inch
Gevouwen - liggend170 x 55 mm17 x 5,5 cm6,69 x 2,17 inch

visitekaartjes-formaten-voorbeeld

Visitekaartjes formaten in het buitenland

In het buitenland worden iets andere visitekaartjes formaten gehanteerd dan in Nederland. Dat zit zo:

Hoe lever je het juiste formaat visitekaartje aan?

Er zijn verschillende manieren waarop je het drukbestand voor jouw visitekaartje kunt aanleveren. Veel gebruikte programma’s zijn Photoshop en InDesign. Maar ook onze eigen gratis online ontwerptool is erg populair.

  • In Amerika en Canada, waar met inches wordt gebruikt, zijn visitekaartjes standaard 88,9 x 50,8 mm.
  • In Rusland zijn de kaartjes 90 x 50 mm.
  • In Japan zie je vooral visitekaartjes in formaat 91 x 55 mm.

Voor wereldreizigers kan het hierdoor aanlokkelijk zijn om te kiezen voor een iets langgerekter visitekaartjes formaat; dat is namelijk wat je in andere landen vaker ziet!

Visitekaartjes uitgedrukt in pixels

De digitale visitekaartjes formaten drukken we uit in pixels. Dit zijn de kleine, eenkleurige puntjes die samen uiteindelijk de complete afbeelding vormen. Hoe meer pixels, des te scherper de afbeelding is. Bij een te lage hoeveelheid pixels wordt een ontwerp al snel blokkerig en onscherp. Daarom houden wij voor visitekaartjes 300 dpi (dots per inch) aan, wat neerkomt op circa 120 pixels per centimeter. Met die resolutie zit je altijd goed, wat je visitekaartjes formaat ook is.

Hoe lever je het juiste formaat visitekaartje aan?

Er zijn verschillende manieren waarop je het drukbestand voor jouw visitekaartje kunt aanleveren. Veelgebruikte programma’s zijn Photoshop en InDesign, maar onze eigen gratis online ontwerptool is ook erg populair. Dit is hoe je met deze programma’s het juiste formaat visitekaartje aanlevert:

Photoshop

Aangezien Adobe Photoshop een van de bekendste bewerkingsprogramma’s is, is het ook niet gek dat hier veel visitekaartjes in opgemaakt worden. Belangrijk in dit programma is dat je de juiste afmetingen voor het visitekaartje aanhoudt. Dit is het eindformaat + 3 mm afloop rondom. Bij een standaard formaat visitekaartje komt dit neer op een bestand van 91 x 61 cm (oftewel 85 x 55 mm met 3 mm bovenop alle randen geteld).

InDesign

Voor veel ontwerpers is Adobe InDesign een geliefd programma voor het ontwerpen van flyers, folders, posters én visitekaartjes. Ook hierbij geldt, net als bij Photoshop, dat je rekening moet houden van een afloop van 3 mm rondom het ontwerp. Bij het standaard visitekaartjes formaat komt dit dus neer op een drukbestand van 91 x 61 mm.

Wil je weten aan welke voorwaarden je externe bestand nog meer moet voldoen? Lees dan onze aanleverspecificaties!

Gratis ontwerptool

Heb je geen opmaakprogramma tot je beschikking? Geen probleem, dan kun je gebruikmaken van onze gratis ontwerptool, waarin de standaard visitekaartjes formaten al correct zijn ingesteld. Hier kun je zelf eenvoudig je teksten, afbeeldingen en/of foto’s plakken. Houd er wel rekening mee dat de buitenste 3 mm de afloop is en dat deze weggesneden zal worden!

Visitekaartjes formaten bij Reclameland

Bij Reclameland bestel je eenvoudig de populairste visitekaartjes formaten en meer! Met onze uitgebreide ontwerpmogelijkheden, zoals onze gratis ontwerptool, zet ook jij als niet-ontwerper met gemak een prachtig visitekaartje in elkaar. Over de afmetingen hoef je je ook geen zorgen te maken: als je voor onze eigen tool kiest, hebben we die al voor je ingesteld. Reclameland is dé expert als het aankomt op drukwerk. Daarom wil je ook bij ons zijn voor al jouw vragen over de verschillende visitekaartjes formaten!