Stickers drukken met onze 4 tips calender 01-08-2022 time 4 minuten leestijd

Stickers drukken met onze 4 tips

‘Een boodschap die blijft plakken’ in combinatie met stickers, dat is misschien een beetje cliché en afgezaagd. Maar toch zit er wel een grote kern van waarheid in. De sticker is namelijk één van de weinige soorten drukwerk dat niet vluchtig is en echt voor langere tijd gebruikt kan worden. Maar hoe kun jij stickers bestellen die jou ook echt verder helpen? Wij geven je een paar handig tips, waar jij direct mee verder kunt!

Stickers voor binnen of voor buiten? Kies het juiste materiaal

Je zult misschien denken: een sticker is toch een sticker? Dat is niet helemaal waar. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten stickers. Voor ieder gebruik is er weer een ander soort dat het beste bij jou past. De belangrijkste vraag hierbij is: waar ga je de sticker plakken? Komt de sticker binnen te hangen, dan kun je voor alle stickermaterialen kiezen. Outdoor stickers kunnen immers ook prima binnen gebruikt worden.

Voor de indoor stickers ligt dat net even anders. Deze kunnen niet (goed) tegen, met name, vocht. Als etiket dat alleen binnen gebruikt wordt of om iets te labelen, is een indoor sticker prima. Weet je niet waar je de stickers precies gebruikt gaat worden? Dan kun je het beste voor de multi-inzetbare outdoor sticker gaan. Hiermee zit je namelijk altijd goed.

Zorg voor het juiste eindformaat

Een ander belangrijk punt is het formaat van de sticker. Een te kleine sticker werkt niet. Maar een te grote sticker schiet z’n doel ook weer voorbij. Bij Reclameland maken wij bijna alle stickers speciaal op maat. Hierdoor kunt je eigenlijk altijd kiezen voor een formaat dat exact bij jou past, op de millimeter nauwkeurig.

Het juiste formaat is ook grotendeels afhankelijk van hoe jij de sticker wilt gaan inzetten. Komt deze op een bedrijfspand- of auto te hangen, dan zul je een grotere sticker nodig hebben dan wanneer je kiest voor een sticker als sluitzegel. Probeer jezelf in de lezer/ontvanger te verplaatsen. Vaak kom je dan al op een formaat dat goed past. En schroom niet om mensen in je omgeving om advies te vragen.

Voor tekst op grotere stickers kun je de regel aanhouden die ook voor spandoeken geldt. Deze is als volgt: afstand van lezen in meters / 3 = de hoogte van de letters in centimeters. Wordt jouw sticker bijvoorbeeld van een afstand van 5 meter gelezen, dan zullen de letters ongeveer 1,6 cm (5 / 3) zijn. Dit is geen geschreven regel, maar geeft je wel houvast bij het maken van je ontwerp.

Verschillende vormen en soorten: wat past het beste bij jou?

Stickers kun je verkrijgen in ontzettend veel verschillende vormen en soorten. Van kleine(re) exemplaren op rol tot levensgrote contour gesneden stickers: alles is mogelijk. Maar wat past het beste bij jou? Bestel je één sticker, gebruik je die en is het daarna klaar? Dan is dit punt waarschijnlijk iets minder belangrijk. Maar bij sluitzegels, om bij een voorbeeld van eerder in dit blog te blijven, is het ‘gebruik’ juist wel belangrijk. Een doos vol losse stickers is dan misschien niet de meest handige manier. De stickers op rol zijn dan juist weer wel handig in gebruik, eenvoudig van de backing te halen en op te plakken.

Voor kleinere stickers die je uitdeelt, zijn de losse exemplaren in een doos juist weer handiger. Je leest het al: er zijn volop mogelijkheden. Welke het beste bij jou past is dus voornamelijk afhankelijk van jouw gebruik.

verschillende-vormen-en-soorten

Zorg voor een goed drukbestand

Net als bij al het andere drukwerk, is ook bij een sticker een goed drukbestand van essentieel belang. Zonder een goed drukbestand zul je nooit het maximale uit het product kunnen halen. Je kunt voorstellen dat een afdruk met bijvoorbeeld een lage resolutie niet direct een professionele uitstraling geeft. Voor de kleine stickers raden wij minimaal 300 dpi aan. Wordt een (grotere) sticker vanaf een afstandje bekeken, dan is minimaal 150 over het algemeen voldoende. Maar hoe hoger, des te beter en scherper.

Wil je exact weten met welke formaten en marges je rekening moet houden? Op de productpagina’s waar je de stickers kunt bestellen vind je werktekeningen en, in veel gevallen, zelfs templates. Met de juiste programma’s kan het in dat geval bijna niet mis gaan.


Dit zijn de vier belangrijkste punten waar je op moet letten, voor je je stickers gaat maken. Heb je de stickers thuis ontvangen? Dan is het belangrijk dat je deze op de juiste manier plakt. Zeker bij grotere stickers is dat wel belangrijk. Het is zonde als de sticker zelf erg mooi is, maar je deze niet goed opplakt.