Hoe plak ik een raamsticker? calender 19-04-2022 time 6 minuten leestijd

Hoe plak ik een raamsticker?

Raamstickers plakken heeft ontzettend veel verschillende doeleinden. Kleed je etalage aan, zorg voor privacy of kondig een product, evenement of (tijdelijke) actie aan: het kan allemaal! Deze stickers drukken wordt vaak gedaan in grotere formaten. Dat kan het plakken wat lastiger maken. Maar niet met onze handige tips. Volg ons stappenplan en raamstickers plakken wordt een peulenschil!

Raamstickers plakken is geen haastklus

Als er één ding is wat je níet moet doen bij het plakken van een raamsticker, dan is het er een haastklus van maken. Wij kennen genoeg voorbeelden waarbij er te snel gewerkt werd en het resultaat alles behalve mooi is. En dat is zonde van jouw energie en tijd van de raamsticker maken. Zorg dus dat je de tijd neemt om alles rustig en met beleid te doen. Afhankelijk van de grootte, is het aan te raden om het plakken met z’n tweeën te doen.

Hoe plak je raamstickers? – Stap voor stap

Als mensen vragen: “Hoe plak je raamstickers?”, dan doelen ze meestal op standaard outdoor raamstickers plakken. Deze is geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken. De plakzijde zit hierbij altijd aan de achterzijde, waardoor deze op voorkant/buitenzijde van het raam geplakt wordt. Je kunt deze variant zowel nat als droog plakken.

Is het de eerste keer dat je een raamsticker plakt? In dat geval kun je het beste kiezen voor nat plakken. Dit maakt het herpositioneren een stuk makkelijker, omdat de materiaal - door het vocht - nog niet direct plakt. Ook het verwijderen van luchtbellen onder het materiaal is hierbij een stuk makkelijker. Gaat het dus niet in één keer helemaal goed, dan kun je dit nog gemakkelijk herstellen.

Wil je toch droog plakken? Dan kun je het stappenplan van de Quickmount stickers aanhouden. Het enige verschil is het ontbreken van de kleine gaatjes, waardoor de luchtbellen minder makkelijk weg te werken zijn en het herpositioneren een stuk lastiger is. Deze raamstickers moet je extra voorzichtig plakken dus!!

raamstickers-plakken-01

raamstickers-plakken-02

raamstickers-plakken-03

Benodigdheden voor nat plakken:

 • Een schone doek
 • Goede ontvetter
 • Een plantenspuit met lauwwarm water
 • Een beetje afwasmiddel
 • Een rakel
 • Een rol schilderstape
 • Een goed scherp mesje
 • Een rolmaat of liniaal
 • Een tweede persoon die je helpt
 • Eventueel een ladder of opstapje

Outdoor raamstickers plakken: instructies

 1. Maak de ondergrond vet- en stofvrij met ontvetter. Dit zorgt voor een betere hechting van het materiaal.
 2. Doe een klein drupje afwasmiddel in een plantenspuit met lauwwarm water. Let op: echt een klein drupje!
 3. Maak het raam nat met de plantenspuit.
 4. Leg de sticker op zijn kop. De backing moet naar boven liggen. Haal de bovenste 5 cm van de backing los en vouw deze naar achteren.
 5. Maak je handen nat. Zo blijft het materiaal minder aan je handen plakken.
 6. Trek de volledige backing van de sticker los. Grote raamstickers plakken? Doe deze stap dan liefst met twee personen: één houdt de sticker vast en de ander verwijdert de backing.
 7. Maak de achterkant van de raamsticker nat. Gebruik de plantenspuit.
 8. Plak de raamsticker tegen het raam. Zit hij niet goed? Door het drupje afwasmiddel is herpositioneren heel eenvoudig.
 9. Tevreden met het resultaat? Druk met een rakel het water en eventuele luchtbellen weg.
 10. Maak het raam en de sticker droog met een schone doek.
 11. Geniet van het strakke eindresultaat!

One Way Vision raamstickers plakken

One Way Vision raamstickers plakken zorgt ervoor dat je wel van binnen naar buiten kunt kijken, maar dat het zicht van buiten naar binnen grotendeels wordt geblokkeerd. Ideaal dus als je een beetje privacy wilt, maar je het raam niet volledig wilt afplakken.

Ga je One Way Vision stickers plakken, dan is vooral de temperatuur van belang. Bij temperaturen onder 15 graden Celsius werkt de lijm niet optimaal. Zorgt dus altijd voor een minimale temperatuur van 15 graden op het moment van plakken. Met ons handige stappenplan plak je de raamsticker snel en makkelijk.

one-way-vision-plakken-01

one-way-vision-plakken-02

one-way-vision-plakken-03

Benodigdheden

 • Een schone droge doek
 • Goede ontvetter
 • Een rolmaat of meetlint
 • Een rol schilderstape
 • Eventueel een ladder of opstapje
 • Bij een grote sticker: een tweede persoon

Stap-voor-stap instructies

 1. Maak de ondergrond vet- en stofvrij met ontvetter.
 2. Pak de sticker (met backing!) en houd deze tegen het raam op de gewenste positie. Gebruik eventueel een rolmaat of meetlint.
 3. Gebruik stukjes schilderstape om de sticker op zijn plek te houden. Laat de bovenste 15 tot 20 cm van de sticker los.
 4. Sla het bovenste gedeelte van 15 à 20 cm om.
 5. Haal de bovenste 5 cm van de backing los. Vouw de backing om, zodat deze niet in de weg zit.
 6. Sla de sticker terug en plak de bovenste rand vast. Gebruik een rakel voor een strak resultaat. Strijk het materiaal daarvoor van binnen naar buiten glad.
 7. Nu het bovenste deel strak is geplakt, kun je de rest doen.
 8. Trek de backing voorzichtig los, stukje voor stukje.
 9. Plak met de rakel de hele raamsticker strak op het raam terwijl je de backing langzaam verwijdert.

Tip: plak je droog en zit er ondanks het gebruik van je rakel toch een luchtbel onder je sticker? Je kunt met een naald voorzichtig een klein gaatje in de luchtbel prikken. Duw de lucht uit de bel en druk de sticker goed aan.


Quickmount raamstickers plakken – Stap voor stap

Quickmount is een materiaal dat specifiek voor het bevestigen op ramen wordt gemaakt. Door de kleine gaatjes in het materiaal kun je deze tijdens het plakken relatief eenvoudig herpositioneren en luchtbellen hebben minder kans.

Wat heb je nodig?

 • Een schone droge doek
 • Goede ontvetter
 • Een rolmaat of een linaal
 • Een rol schilderstape
 • Een scherp mesje
 • Eventueel een ladder of opstapje
 • Eventueel een extra persoon, bij grotere raamstickers

Stap-voor-stap instructies

 1. Maak de ondergrond vet- en stofvrij met ontvetter.
 2. Pak de sticker en houd deze tegen het raam op de gewenste positie. Gebruik eventueel een rolmaat of meetlint.
 3. Gebruik schilderstape om de sticker op zijn plek te houden.
 4. Maak één van de zijkanten los en sla het losse gedeelte terug. Maak van een stukje schilderstape een ringetje en plak de omgeslagen sticker daarmee aan zichzelf vast.
 5. Haal de backing van het losse deel los tot halverwege.
 6. Snijd de backing weg met een scherp mesje.
 7. Vouw het losse deel voorzichtig terug. Zorg dat het niet aan de ondergrond gaat kleven!
 8. Werk met een rakel vanuit het midden naar buiten toe. Zo plak je de sticker strak op het raam.
 9. Herhaal deze stappen voor de andere zijde.

Toch niet helemaal tevreden met het eindresultaat? Door de kleine gaatjes kun je Quickmount raamstickers opnieuw plakken. Haal hem hierdoor gewoon voorzichtig los en doorloop het stappenplan nogmaals.

Let op: Quickmount stickers kun je niet oneindig blijven loshalen en opplakken, want op den duur zullen ze hun plakkracht verliezen. Wees dus voorzichtig bij het positioneren!


Raamstickers plakken? Bestel ze bij Reclameland!

Wil je raamstickers plakken, maar heb je de stickers zelf nog niet in huis? Bij Reclameland wordt stickers laten drukken je heel eenvoudig gemaakt. Stuur ons simpelweg je ontwerp door en wij regelen de rest.

Ben je enthousiast geworden en wil je weten waarvoor je stickers nog meer kunt inzetten? In onze andere blog laten wij je graag zien waarom stickers maken ook voor jou een goed idee is! Reclameland helpt jou alle gewenste raamstickers plakken.