Je eigen boek drukken: welk soort past het beste bij jou? calender 24-07-2023 time 4 minuten leestijd

Je eigen boek drukken: welk soort past het beste bij jou?

Een boek drukken, dat klinkt als een hele opgave. Dat valt gelukkig heel erg mee en het is helemaal niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Wel is het belangrijk dat je alles goed op een rijtje zet en zo de juiste keuzes kunt maken. In dit blog behandelen wij de verschillende soorten als het om afwerking gaat. Welke soorten boeken zijn er en welke passen er het beste bij jou? Hier lees je het allemaal!

Verschillende soorten boeken

Boeken vind je in alle soorten en maten. Er zijn hierbij twee uitvoeringen die als boek het populairst zijn: een hardcover boek en een softcover boek. Dit zijn dan ook de twee uitvoeringen die je voornamelijk in boekwinkels ziet liggen. Naast deze twee soorten, zijn er nog andere opties. Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Softcover boek drukken

Eén van de populairste opties als het om boeken gaat, is een softcover. Logisch, want het heeft een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. De cover van deze variant - die ook wel paperback wordt genoemd - is van stevig papier. Dit maakt dat het boek flexibel blijft en gemakkelijk door te bladeren is. Doordat de cover van relatief licht materiaal wordt gemaakt, blijft het gewicht van het complete boek prettig. Daar komt nog eens bij dat het prijstechnisch een zeer interessante optie is en in verschillende oplages te bestellen is. Zelfs zonder minimale oplage. Dus wil je één boek laten drukken? Ook dat kan!

Door deze veelzijdigheid is het boek geliefd voor ontzettend veel doeleinden. Leesboeken, fotoboeken, lesboeken, jaarverslagen: het kan allemaal. Naast de standaardformaten zoals A4 of A5, kun je je boek ook in helemaal een eigen maat laten drukken. Dat is pas drukwerk op maat!

Hardcover boek drukken

Het binnenwerk van een hardcover boek en een softcover boek zijn hetzelfde. Het verschil zit puur in de afwerking en het materiaal van de cover. Bij hardcover boek is deze van extra dik karton. Dit materiaal is ook niet zomaar te buigen. Het geeft je boek een luxe uitstraling en het beschermt het binnenwerk ook nog eens extra goed. Ben je op zoek naar een boek waarbij uitstraling belangrijk is? Of wil je dat het drukwerk extra lang meegaat? Dan is een hardcover boek echt iets voor jou. Populair voor koffietafelboeken of luxe fotoboeken. Maar ook zakelijk als productcatalogus of bedrijfsgids te gebruiken voor een onuitwisbare en professionele eerste indruk.

Boek met wire-O

Naast de boeken waarbij de pagina’s gelijmd worden, kun je ook kiezen voor een binding met een wire-O, of ook wel spiraalbinding genoemd. Deze afwerking komt doorgaans aan de zijkant van je boek. Het grote voordeel van deze afwerking is dat je de pagina’s volledig om kunt slaan. Dit kan doordat de pagina’s ieder afzonderlijk in de wire-O zitten. Je kunt kiezen om het volledige boek in hetzelfde materiaal te laten drukken. Wil je meer het boek-gevoel overbrengen, dan is een dikker papiersoort als cover een goede optie. Dit geeft net even wat meer body aan het geheel. En in combinatie met een afwerking in de vorm van glans of mat laminaat, geeft het ook nog eens extra bescherming.

Magazine

Voor de hardcover- en softcover boeken geldt een minimaal aantal pagina’s dat nodig is voor een mooi eindproduct. Wil je een boek laten drukken, maar kom je niet tot dat aantal pagina’s? Dan is een magazine een goed alternatief. De losse pagina’s worden hierbij bij elkaar gehouden door twee nietjes in de rug. Net als bij de wire-O afwerking, kun je hierbij ook kiezen voor een dikkere omslag. Een magazine drukken is ook interessant als je voor een grotere oplage gaat. Een magazine is - zeker in grote oplages - vaak goedkoper dan een ‘echt’ boek.


Zo, we hebben de verschillende opties voor je op een rijtje gezet en deze kort besproken. Nu is het aan jou om te bepalen welk boek het beste bij jou past. Weet je nog niet helemaal zeker welk soort boek je wilt laten drukken? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze! Weet je wel al wat je precies wilt? Dan kun je natuurlijk direct je boek laten drukken!