Alles wat je moet weten over luxe afwerkingen calender 08-02-2024 time 5 minuten leestijd

Alles wat je moet weten over luxe afwerkingen

Je wilt drukwerk inzetten om gezien te worden, laten zien wie je bent en wat je kunt. Als je daarbij net even anders en opvallender bent dan de rest, heb je direct al een voorsprong. Een afwerking met spot UV of foliedruk is daarvan het perfecte voorbeeld. Eenvoudig toe te passen en het geeft je drukwerk - letterlijk en figuurlijk - extra glans. In dit blog lees je alles over deze luxe afwerkingen.

Welke luxe afwerkingen zijn er?

Met een luxe afwerking geef je je drukwerk nét dat beetje extra. Bij Reclameland heb je hierbij de keuze uit twee soorten: spot UV en foliedruk. Doordat deze luxe afwerkingen in onze eigen drukkerij worden aangebracht, blijft de levertijd erg kort. Zoals je dat van ons gewend bent. Dat betekent dat je drukwerk met luxe afwerkingen al met 4 werkdagen in huis hebt!

Spot uv als luxe afwerking

Spot UV is een afwerking waarbij een deel van het drukwerk met glanzende laag wordt afgewerkt. Dit is een ideale manier om een onderdeel of een item in je ontwerp er extra uit te lichten. Om het contrast nog verder te vergroten wordt de rest van het papier voorzien van een mat laminaat. Logo’s, teksten, afbeeldingen: je kunt het allemaal laten afwerken met spot UV!

589307254-spot-optie-1

Foliedruk als luxe afwerking

Een andere luxe afwerking is de foliedruk. Hierbij wordt een deel van je drukwerk voorzien van een folie. Deze folie is te bestellen in verschillende kleuren: goudfolie of koperfolie. Doordat de folie met een soort 3D-effect wordt aangebracht, geeft dit een uniek effect! Ook bij deze afwerking wordt er mat laminaat toegepast om dit bijzondere effect nog eens te vergroten.

adobestock-442258486

Waar kun je het op toepassen?

De luxe afwerking wordt altijd toegepast op een stevig papiersoort van minimaal 300 grams en is te kiezen bij de volgende producten:

Het drukwerk in combinatie met foliedruk of spot UV wordt altijd afgewerkt met een dubbelzijdig mat laminaat. Dit laminaat is gewoon beschrijfbaar met zowel pen als potlood. Je kunt dus zonder problemen op zowel de voor- en achterkant van het drukwerk schrijven.

De papiersoorten waar je uit kunt kiezen in combinatie met de luxe afwerking:

  • 300 grams natuurkarton wit
  • 300 grams biotop
  • 300 grams ansichtkaartenkarton
  • 350 grams mat mc
  • 350 grams Tintoretto Gesso

Hoe kan ik het bestellen?

Bestellen doe je eenvoudig via de algemene productpagina van het product dat je wilt laten drukken. Bij de laatste stap, ‘Kies een afwerking’, selecteer je hierbij de optie ‘Enkelzijdige spot UV’, ‘Enkelzijdige goudfolie’ of ‘Enkelzijdige koperfolie’. Het dubbelzijdig aangebrachte laminaat wordt hier automatisch aan toegevoegd. Vervolgens selecteer je het gewenste aantal en kun je de bestelling verder afronden en je bestand uploaden. Let er wel op dat je je bestand op de juiste manier opmaakt. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.

Een ontwerp maken voor de luxe afwerking

In een paar stappen leggen we je uit hoe je je bestand opmaakt voor spot UV of foliedruk drukwerk. Goed om te weten is dat je hier professionele DTP-software voor nodig hebt, zoals Adobe Illustrator of InDesign.

Stap 1

Open je bestand/ontwerp waarop je spot UV of foliedruk wilt toepassen in één van de genoemde programma’s.

Stap 2

Maak een vectorvorm die je boven het ontwerp plaatst. Dit wordt uiteindelijk het deel dat voorzien wordt van de luxe afwerking. De delen die onder het ontwerp zitten worden niet gezien en zullen dan ook niet afgewerkt worden.

01-vulling-of-lijn-kiezen

Stap 3

Selecteer de vorm en daarna de vorm- of lijnkleur. Vervolgens ga je naar Venster / Window en klik je op Stalen / Swatches

Het nieuwe venster Nieuwe staal / New swatch opent nu.

02-nieuwe-staal

Stap 4

Bij Kleurtype / Color type kies je hier voor Steunkleur / Spot color. Bij Naam staal / Swatch name vul je spot (bij spot UV) of foil (bij foliedruk) in. Let op: helemaal in kleine letters!

De Kleurmodus / Color mode zet je hier op CMYK. C, Y en K zet je op 0% en de M op 100%. Heb je deze kleur magenta al in je ontwerp? Dan mag 100% K en C, M, Y 0% ook.

Klik op OK

03-kleur-folie

03-kleur-spot

Stap 5

Nu ga je via Venster / Window naar Kenmerken / Attributes en klik hierop. Hier vink je vervolgens alleen Vulling overdrukken / Overprint fill aan. Heb je bij stap 3 voor een lijn gekozen, dan vink je alleen Lijn overdrukken / Overprint stroke aan.

Sla als laatste je drukbestand op met ons kleurprofiel en voorinstellingen. Deze kun je eenvoudig downloaden: klik hier.
04-overdrukken

Nu ben je klaar om jouw eigen drukwerk met spot UV, koper- of goudfolie te laten drukken! Upload je drukbestand eenvoudig bij je bestelling en wij gaan voor je aan de slag.


Kom je er niet helemaal uit met het opmaken van je drukbestand of heb je nog vragen? Onze bestandenafdeling zit klaar om antwoord te geven op al jouw vragen en je te helpen met je ontwerp.

Hoe komt spot UV of foliedruk op mijn drukwerk?

Jouw bestelde drukwerk met luxe afwerking ondergaat vier stappen voordat het klaar is om naar jou verstuurd te worden. We beginnen met het printen van het hele ontwerp op het door jou gekozen papiersoort.

Vervolgens wordt het volledige drukvel voorzien van een dubbelzijdig mat laminaat. Dit laminaat heeft twee doelen: het materiaal extra goed beschermen tegen bijvoorbeeld krassen en andere invloeden van buitenaf en om het contrast tussen de afwerking en de rest van het ontwerp nog groter te maken.

Hierna gaat het drukwerk door een speciale machine waarin alleen de delen die jij geselecteerd hebt zorgvuldig en nauwkeurig voorzien worden van spot UV of foliedruk. Niet alleen een extra glans, maar de afwerking ligt iets op het papier wat zorgt voor een bijzonder 3D-effect. Nu zijn de drukvellen klaar om op maat gesneden te worden, netjes te verpakken en natuurlijk te versturen naar jou.

Digitaal drukwerk

Bij Reclameland maken wij de luxe afwerkingen toegankelijk voor iedereen! Je hoeft geen grote oplages te bestellen om toch te kunnen genieten van deze luxe afwerking. Dit komt doordat wij het combineren met onze digitale drukpersen. Het is dus mogelijk om ook kleine oplages extra voordelig af te werken. Maar ook voor grotere oplages kun je natuurlijk bij ons terecht.