Je eigen vlag ontwerpen: vijf onmisbare tips calender 16-06-2021 time 4 minuten leestijd

Je eigen vlag ontwerpen: vijf onmisbare tips

Vlaggen: je ziet ze overal. De landenvlaggen, die herkent ieder wel. Maar de mogelijkheid om een vlag met eigen ontwerp te bedrukken wordt ook vaak ingezet als marketinginstrument. En dat is niet zonder reden. Een vlag is een opvallend herkenningspunt. Het moet in één oogopslag helder en duidelijk zijn. Daarom is het essentieel dat je niet over één nacht ijs gaat bij een vlag ontwerpen. Eenvoudige ontwerpen, weinig tot geen tekst en het juist gebruik van kleur zorgen dat jij het maximale uit jouw vlag haalt. In dit blog bespreken wij vijf belangrijke punten.

1. Houd het ontwerp van je vlag simpel

Een vlag zie je vaak van een afstand. Pas je ontwerp daarop aan. Een vlag ontwerp met veel details is verspilde moeite. Deze details worden niet gezien. Ze kunnen zelfs zorgen dat je ontwerp in zijn geheel zelfs minder zichtbaar wordt. Met eenvoudige symbolen en ontwerpen zorg je voor maximale zichtbaarheid. Er wordt ook wel eens gezegd dat een kind jouw vlag zonder problemen na moet kunnen tekenen. Lukt dat? Dan zit je met het ontwerp sowieso goed.

baniervlaggen

2. Weg met de tekst

Teksten gebruik je minimaal op een vlag. Het meest ideale ontwerp heeft zelfs helemaal geen tekst. Maar in de praktijk zul je toch geregeld nog tekst toe moeten voegen aan je eigen ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een aankondiging van een uitverkoop of het promoten van een nieuw product. Belangrijk is wel dat een vlag door iedereen begrepen moeten kunnen worden. Gebruik je tekst in je ontwerp? Houdt het dan beperkt tot het absolute minimum. Houd bij een vlag ontwerpen vast aan maximaal 2 of 3 woorden. Meer doet alleen maar afbreuk aan het gewenste effect.

Heb je wel veel te vertellen? Dan zijn andere marketinginstrumenten, zoals bijvoorbeeld flyers, een betere optie. Niet als vervanging, maar als aanvulling. Het gebruik van verschillende middelen zorgt voor maximaal resultaat! Bekijk onze tips voor de perfecte flyer.

3. De kleuren van je vlag

Tijdens het proces van een vlag ontwerpen is het kleurgebruik ontzettend belangrijk. Zorg voor goed contrasterende kleuren. Deze kleuren steken opvallend tegen elkaar af. Dit zorgt voor een goede zichtbaarheid. Kleurencombinaties als bijvoorbeeld geel - groen kunnen nog wel eens voor problemen zorgen. Traditioneel zijn zwart-wit natuurlijk tegengestelde kleuren, maar ook blauw-geel en rood-groen zijn tegengestelde kleuren. Gebruik in je ontwerp ook niet meer dan twee of drie kleuren. Meer kleuren zorgt voor extra drukte en dus afleiding. Niet wat je wilt met een vlag. Tenzij je natuurlijk meer kleuren in je logo hebt of met een foto werkt. Dan moet je daar niet teveel aan gaan sleutelen en lekker zo laten. Je huisstijl of de foto moeten wel herkenbaar blijven.

beachflags

4. Vlag ontwerpen voor herkenning

De opdruk van de vlag moet ‘logisch’ zijn. Dit geldt zeker als je naast een logo nog andere symbolen gebruikt. Om een voorbeeld te noemen: een waterkraan. Dat verwacht je bij een loodgieter. Als een administratiekantoor deze vlag zou gebruiken, zou dat onlogisch zijn. Zorg er dus voor dat de vlag past jouw bedrijf. De combinatie van kleurgebruik, ontwerp en opdruk maken samen dat de vlag extra herkenning oplevert. Door dicht bij jezelf te blijven zorg je ervoor dat de vlag ook de juiste associaties opwekt. En dat is weer goed voor de naamsbekendheid die daar bij komt kijken. Dus: zorg dat het ontwerp van de vlag relevant is.

5. De vlag als onderdeel van je huisstijl

De vlag kun je goed inzetten bij je marketingstrategie. Een aanvulling die jou verder kan helpen met naamsbekendheid en herkenbaarheid. Buiten is het lastig om je huisstijl te laten zien. Door de huisstijl duidelijk terug te laten komen in de vlag, creëer je buiten al herkenning. Niet alleen voor bestaande klanten, maar ook voor toevallige voorbijgangers. Zien ze jouw huisstijl ergens anders? Dan is de kans een stuk groter dat zij je zullen herkennen. En laten we eerlijk zijn: een vlag voor het gebouw met jouw huisstijl ziet er ook gewoon professioneel uit.

mastvlag

Gratis tip: de interessante TED-talk van Romam Mars over het ontwerp van landen- en stadsvlaggen is het kijken waard. Natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar op veel punten toch ook weer wel.


Nu je weet waar je aan moet denken bij het ontwerpen van een vlag, kun je aan de slag! Welke vlag past het beste bij jou? Bij Reclameland kies je uit een van de vele verschillende soorten. Altijd eentje die voor jou geschikt is. Kijk eens rond tussen alle vlaggen die wij drukken en laat die vlag maar lekker wapperen straks!