Hoe maak je dibond schoon? calender 09-11-2022 time 3 minuten leestijd

Hoe maak je dibond schoon?

Dibond is een erg populair product, als het om plaatmateriaal gaat. Je kunt het zowel binnen als buiten gebruiken. Hierdoor staat het materiaal regelmatig bloot aan verschillende invloeden van buitenaf. Gevolg: stof en vuil op je mooie afdruk. Hoe zorg je ervoor dat jouw dibond er weer als nieuw uitziet? Wij leggen je uit hoe je je dibond het beste schoonmaakt.

Hoe maak/houd je je dibond paneel schoon?

Een dibond plaat die vies is, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Gelukkig kan het dibond op een eenvoudig manier schoongemaakt worden. Dibond, plexiglas of andere plaatmaterialen kunnen op vergelijkbare wijze schoongemaakt- en gehouden worden.

Do #1 - Mild schoonmaakmiddel

Lukt het niet om het dibond schoon te maken met alleen (warmlauw) water? Dan kun je gebruik maken van een schoonmaakmiddel. Er zit hierbij geen verschil tussen de ‘normale’ variant of de brushed variant, dit geldt voor al het dibond. Wel belangrijk dat dat je een mild schoonmaakmiddel gebruikt. Een te agressief middel kan ervoor zorgen dat of de print of de plaat aangetast wordt. En dat is natuurlijk zonde!

Do #2 - Schoonmaken met beleid

Als doek kun je het beste een zachte doek gebruiken. Bijvoorbeeld een microvezeldoek of een doek gemaakt van badstof. Je kunt deze doeken droog gebruiken om de platen af te stoffen. Maar ook nat / licht vochtig om de platen iets grondiger schoon te maken.

Tip: wil je de brushed versie schoonmaken? Gebruik een niet-pluizende doek en ga met de groeven mee. Zo voorkom je dat er pluisje of stukjes stof in het materiaal achterblijven.

Do #3 - Voorkomen is beter dan genezen

Loop regelmatig even langs het bord met een doek. Het bord schoonhouden kost je een stuk minder tijd dan wanneer het bord echt vies is en grondiger schoongemaakt moet worden.

Dit kun je beter níet doen

Hoewel dibond ontzettend sterk en stevig is en tegen een stootje kan, zijn er een aantal dingen die vooral níet moet doen:

Don’t #1 Hogedrukspuit

Hoe aanlokkelijk het soms ook lijkt, gebruik nooit de hogedrukspuit. De kans dat je de print met één straal er direct vanaf spuit, is vrij groot. Niet echt aan te raden dus. Wil je wel iets met stromend water doen, dan kun je beter een gewone tuinslang gebruiken. Deze heeft een minder krachtige straal, maar werkt meer dan prima in de meeste gevallen!

Don’t #2 Grove middelen

Grove middelen, zowel doeken/sponsen als schoonmaakmiddelen, kun je beter vermijden. Er bestaat de kans dat de plaat of de print namelijk beschadigt. Hierbij kun je dan maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Wat is dibond?

Maar wat is dibond eigenlijk? Dibond is een materiaal dat bestaat uit drie lagen. De middelste laag - de kern - bestaat uit gehard kunststof en zorgt voor een solide basis. Bovenop deze kern komen op zowel de voor- als achterkant een laag van aluminium. Deze plaat kan wit zijn, maar ook afgewerkt als brushed (geborsteld) aluminium. Al met al is dibond één van de stevigste plaatmaterialen voor drukwerk.


Zo kun jij aan de slag met het schoonmaken- en houden van jouw dibond panelen. Of deze nou binnen of buiten hangen, je laat ze er in no-time weer als nieuw uitzien!