Hoe kies je de perfecte poster bij jouw interieur? calender 20-07-2022 time 2 minuten leestijd

Hoe kies je de perfecte poster bij jouw interieur?

Een poster in huis is een heel goed alternatief voor kunst. Naast dat het een stuk goedkoper is, is het ook een goede sfeermaker. Je kunt ze naar eigen smaak kiezen of ontwerpen en makkelijk afwisselen. Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle kleuren en maten, maar hoe kies je nu de perfecte poster bij jouw interieur?

Voor welk thema ga jij?

Een thema kiezen zorgt voor persoonlijkheid. Dit kan iets zijn waar je van houdt zoals bijvoorbeeld auto’s, mode of een skyline van je favoriete stad. Maar je kan het ook nóg persoonlijker maken door vakantiefoto’s te gebruiken of andere foto’s van familie of vrienden.

Wil je je poster commercieel of informatief inzetten? Hierover lees je de beste tips in onze blog: wat moet er op een poster staan?

Kleur- en interieurstijlen

Posters passen bij elke interieurstijl. Of je nu een modern, landelijk of een industrieel interieur hebt. Wél zijn posters in verschillende kleur-stijlen te verkrijgen of te ontwerpen, het ligt er maar net aan wat voor sfeer je wilt creëren in een ruimte. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Zwart-wit straalt rust uit en is makkelijk te combineren, daarnaast is het tijdloos.
  • (Fel)gekleurd voor als je een statement wilt maken in je interieur.
  • Een accentkleur dat vaker terugkomt, om er écht een geheel van te maken.
  • Een kleurenpalet zorgt voor rust aan de muur.

Wat is het juiste formaat?

Het juiste formaat is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van een poster. Daarbij speelt de grootte van de kamer onder andere een rol. Als je een kleine ruimte hebt, kun je het beste voor een niet al te grote poster kiezen om te voorkomen dat de ruimte nog kleiner oogt. En ook andersom zou het zonde zijn als de poster te klein is in een grote ruimte en daardoor niet opvalt.

En nu denk je vast: maar wat is dan het juiste formaat? Als de poster boven een object gehangen gaat worden, hebben wij het juiste formaat voor je. Deze verhouding is ongeveer 2/3. De lengte van de poster moet 2/3 zijn in verhouding tot de breedte van het object waarachter het zal hangen. Op deze manier heb je de juiste verhouding voor het oog. Dit wordt ook wel de Gulden Snede verhouding genoemd.

De leukste locaties

Bij posters denken we meteen aan wanddecoratie, maar misschien heb je geen plek aan je muur voor een leuke poster of wil je geen gaten in de muur. Dan is het een optie om een poster ingelijst op een dressoir te zetten of op de grond naast de bank. Ook de boekenplank of andere wandplank kan gezellig gemaakt worden door er een ingelijste poster op te zetten. En hier kan (naast een leuk plaatje) ook gekozen worden voor een inspirerende quote!


Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaan posters in allerlei thema’s, stijlen, kleuren en formaten. Nu is het aan jou om dit toe te passen in de praktijk!