Wat zet je op een geboortekaartje? calender 22-11-2023 time 4 minuten leestijd

Wat zet je op een geboortekaartje?

Hoera, er is een kindje op komst! Dé manier om de geboorte te delen is al jaren het geboortekaartje. Natuurlijk bepaal alleen jij hoe dit geboortekaartje eruit komt te zien. Maar er zijn wel een paar punten die eigenlijk op ieder ontwerp terugkomen. In dit blog laten we je zien welke dat zijn en geven wij je tips!

Dit zet je op een geboortekaartje

Er zijn een aantal punten die eigenlijk in ieder ontwerp terugziet. Dus wat zet je op een geboortekaartje?

  • Volledige naam van je baby
  • Geboortedatum en exacte tijd
  • Gewicht en lengte
  • Je contactgegevens
  • Tekstje
  • Kraambezoek
  • Cadeautips

geboortekaartje

1. Volledige naam van de baby

De naam van het pasgeboren kindje is misschien wel het belangrijkste van het volledige geboortekaartje. Geef je jullie baby meerdere namen? Dan is het gebruikelijk om de eerste of roepnaam op de voorkant mee te nemen en de volledige naam aan de binnenkant te vermelden. De naam, zeker aan de voorkant, mag er ook zeker uitspringen. Denk bijvoorbeeld aan spot-UV of foliedruk voor een extra luxe geboortekaart!

2. Geboortedatum en exacte tijd

De informatie die je niet van tevoren kunt weten, maar toch ontzettend belangrijk is, is de geboortedatum en tijd. Je kunt voor een proefdruk of in je ontwerp de uitgerekende datum en een fictieve tijd aanhouden. Zo kun je in je ontwerp wel alvast zien hoe de datum en tijd staan. Als je je geboortekaartjes laat drukken, kun je vervolgens de echte gegevens invullen. Let wel op dat je dit goed verandert vanuit je eerdere versie!

3. Gewicht en lengte

Ook weer informatie die eigenlijk niet mag ontbreken. Al wordt een pasgeboren baby tegenwoordig niet altijd meer gemeten, wegen gebeurt wel altijd. Hierbij wordt eigenlijk altijd het gewicht in grammen aangehouden, dus op het geboortekaartje zet je bijvoorbeeld 3.500 gram. Vaak met leuk icoontje van een weegschaal, om het beeld wat op te leuken en niet alleen maar tekst te zien.

4. Je contactgegevens

Niet onbelangrijk: hoe kunnen mensen je bereiken. En wat is het adres waar kaartjes naartoe gestuurd kunnen worden? Je kunt hier zelf bepalen hoe ‘bereikbaar’ je wilt zijn. Eén telefoonnummer of juist beide? Een e-mailadres? Jij bepaalt.

5. Tekstje

Van Bijbelteksten tot stukjes songtekst van jullie lievelingsliedje: veel geboortekaartjes zijn voorzien van een stukje tekst dat voor jullie als ouders een belangrijke betekenis heeft. Denk hier goed over na, want je kunt het natuurlijk maar één keer meenemen. Het is een mooie en vrij eenvoudige manier om net even dat beetje extra persoonlijks mee te geven in het ontwerp.

6. Kraambezoek

Het laatste waar je op zit te wachten na de geboorte, is dat het een continue stroom van mensen die op bezoek komen. Daarom is het ook verstandig je verwachting qua kraambezoek te vermelden. Zijn er bepaalde tijden dat je bezoek wilt ontvangen? Moet er sowieso een afspraak gemaakt worden? Of geef je een kraamfeest en is het de bedoeling dat iedereen dan langs komt? Goed om duidelijk je grenzen aan te geven en jezelf en eventuele partner zo ook wat rust te gunnen.

7. Cadeautips

Om te voorkomen dat je straks met twintig rompertjes zit, waar de kleine binnen de kortste tijd is uitgegroeid, kun je ook zelf al wat voorzetjes of concrete tips geven. Er zijn tegenwoordig heel handig websites waar je dit precies kunt bijhouden. Wanneer iemand het cadeau koopt en dit afvinkt op de lijst, verdwijnt het ook direct. Zo houd je de regie in eigen hand en zul je veel meer nuttige cadeaus krijgen.

Foto op geboortekaartje drukken

Wil je een foto op het geboortekaartje laten drukken? Dat zorgt nog wel voor wat meer last-minute werk om het design van de kaart helemaal klaar te krijgen. Er moet immers nog een foto gemaakt worden en toegevoegd worden aan het digitale drukbestand. Wel is het natuurlijk wel direct een ontwerp dat niemand anders heeft en dat is natuurlijk ook wat waard. Bedenk wel goed dat veel mensen die jouw kleine wondertje willen zien, sowieso wel langs gaan komen. In de meeste gevallen wordt een foto dan ook achterwege gehouden.

De mooiste papiersoorten voor een bijzonder geboortekaartje

Een geboortekaartje laten drukken is iets bijzonders en daar wil je natuurlijk ook iets speciaals van maken. De papiersoort die je daarbij kiest heeft hier een groot aandeel in. Het bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling. Daarom heeft Reclameland een speciale selectie gemaakt van de mooiste papiersoorten. Wil je weten hoe deze papiersoorten voelen, ruiken en er in het echt uitzien? In onze samplebox vind je al onze papiersoorten en nog veel meer! Zo kun jij op je gemak alles uitzoeken en ontdekken welke optie het beste bij jullie past.


Nu je weet wat er zeker niet mag ontbreken bij het drukken van een geboortekaartje, kun je zelf aan de slag! Begin lekker op tijd met het ontwerp, want kort voor de geboorte heb je vaak wel andere dingen aan je hoofd. Geboortekaartjes hebben bij Reclameland altijd voorrang op ander drukwerk en dus ben je verzekerd van een extra snelle levering!