Alles over afloop en veiligheidsmarges voor je drukwerk calender 03-01-2022 time 2 minuten leestijd

Alles over afloop en veiligheidsmarges voor je drukwerk

De aanleverspecificaties: misschien wel het belangrijkste voor het drukbestand. Houd je je aan de aanleverspecificaties, dan ben je verzekerd van het mooiste drukwerk. Maar waar moet je precies op letten? En hoe zorg je ervoor dat het drukbestand goed is? In dit blog leggen wij je alles uit over de afloop en de veiligheidsmarges. Lees je mee?

Aanleverspecificaties voor drukwerk

Er is een flinke lijst met aanleverspecificaties. De hele lijst kun je hier vinden. Er zijn een paar belangrijke punten die we graag voor je uit willen lichten. De afloop en de veiligheidsmarge zijn daar misschien wel de belangrijkste van. Regelmatig zien wij bestanden voorbij komen zonder afloop en/of veiligheidsmarges. Het gevolg: witte randen of gedeeltes van het ontwerp die weggesneden worden. Wij laten je graag zien hoe het wel moet!

Afloop bij drukwerk

Afloop aan je bestand? Wat is dat precies? De afloop is een rand van, in de meeste gevallen, 3 mm rondom je ontwerp/drukbestand. Deze rand zorgt ervoor dat er geen witte rand om het drukwerk komt. Let op als je kaders of randen in je ontwerp gebruikt. Door een minimale snijafwijking kan het al zijn dat de ruimtes naast de rand niet gelijk zijn. Als je het ontwerp door laat lopen in deze 3 mm, dan weet je zeker dat je geen witte randen zult krijgen. Houd er wel rekening mee dat deze rand in principe helemaal weggesneden wordt. Belangrijk informatie of (gedeeltes van) een afbeelding plaats je dan ook niet in deze rand.

Dus: 3 mm afloop rondom = geen witte randen!

voorbeeld-afloop-marges

Veiligheidsmarges

De veiligheidsmarges zijn bedoeld om alle informatie op jouw ontwerp ook daadwerkelijk gedrukt te krijgen. Wij raden om belangrijke informatie minimaal 3 mm van de snijrand te plaatsen. Het drukwerk kan bij het snijden namelijk minimaal verschuiven. Gelukkig hebben we dan de afloop nog. Maar om te voorkomen dat er gedeeltes op of net over de rand komen, houd je de veiligheidsmarges aan.

Conclusie: géén belangrijke informatie in een rand van 6 mm rondom je drukwerk. De 3 mm afloop is ‘extra’ en wordt weggesneden. De 3 mm veiligheidsmarge blijft wel in het ontwerp.


Wil je je naast de marges en afloop verder ook optimaal voorbereiden voor je bestelling? Lees dan ook eens ons blog over de verschillende kleursystemen.