5 tips voor het beste rollup banner design calender 28-11-2022 time 4 minuten leestijd

5 tips voor het beste rollup banner design

Als we het over onze meest populaire producten hebben, dan staat de rollup banner bovenin de lijst. Niet zo gek ook, want het is een product dat op veel manieren ingezet kan worden. Natuurlijk op beurzen en markten een gewild product, maar ook in bijvoorbeeld winkels perfect als tijdelijke of verplaatsbare informatievoorziening. Net als bij het andere drukwerk, haal je pas het maximale uit het product met een goed ontwerp. In dit blog geven wij jou vijf gouden tips om tot het perfect ontwerp te komen. Lees je mee?

Tip 1: de juiste kleuren op de banner

Het gebruik van kleuren in je rollup banner design is ontzettend belangrijk. En niet alleen om de aandacht te trekken. Ook voor het zichtbaar en met name leesbaar maken van de rollup banner is het onmisbaar. Voor het optimale effect gebruik je contrasterende - ook wel complementaire genoemd - kleuren. Dus kleuren die tegenover elkaar staan in het zogenoemde kleurenspectrum. Denk aan zwart - wit, maar ook geel - blauw of magenta - groen zijn voorbeelden. Het kan natuurlijk zijn dat jij gebonden bent aan kleuren van bijvoorbeeld een huisstijl. Probeer in dat geval kleuren te vinden die het best passen bij het ontwerp én goed leesbaar zijn. Het zijn geen vaststaande regels voor het bedrukken van een rollup banner, maar meer richtlijnen die je als handvat kunt gebruiken.

merkidentiteit-rollup-banner

Tip 2: informatie op jouw rollup banner

De rollup banner is zo’n twee meter hoog. Handig, want dat is ongeveer manshoog. Als je voor een rollup banner staat, is het bovenste gedeelte het beste zichtbaar. Dit is ook het gedeelte op de banner waarop je de meeste aandacht moet richten. De belangrijkste informatie zet je op borst- tot ooghoogte. Informatie dat iets minder belangrijk is, kun je verder naar onderen schuiven. Houd je er rekening mee dat de onderste 5 centimeter van je ontwerp in de case verdwijnt? Deze zal dus niet zichtbaar zijn, ook niet als de banner is uitgerold.

Tip 3: marges en teksten op je banner

Waar je mee scoort? Dan zijn de gedeeltes waar je je tekst weglaat. Voor de leesbaarheid zijn witmarges namelijk ontzettend belangrijk. Door goed gebruik te maken van de witmarges weet je zeker dat de tekst goed en helder leesbaar is. In dit artikel lees je wat witruimtes met je ontwerp doen. Zeker een aanrader om te lezen!

De tekst zelf kun je grofweg opdelen in drie onderdelen, middels de 30 - 3 - 30 regel. Maximaal vijf woorden zijn zichtbaar op dertig meter, één belangrijke zin op drie meter en de rest van de informatie op dertig centimeter.

positionering-rollup-banners

Tip 4: de juiste afbeelding op het rollup banner design

Een banner is zeer geschikt voor het drukken van afbeeldingen en/of foto’s. Belangrijk hierbij is wel dat je zorgt voor goede kwaliteit. Als je een dpi (dots per inch) van minimaal 150 en bij voorkeur 300 aanhoudt, dan weet je zeker dat de afbeelding haarscherp op het doek komt. Ook voor de afbeelding geldt dat de focus doorgaans op de bovenste helft van het ontwerp komt te liggen. Is de afbeelding belangrijk? Dan zorg je dat dit deel op de bovenste helft komt. Is de afbeelding puur ter ‘decoratie’ of opvulling van de ruimte, dan is de plaatsing minder belangrijk.

Tip 5: formaat en combineren

Niets is zo onoverzichtelijk als een ontwerp dat barstensvol informatie staat. Wil je veel delen? Ga dan of voor een grotere rollup banner of combineer meerdere banners met elkaar. Op die manier kun je je verhaal kwijt, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. De rollup banners zijn in principe alleen geschikt om binnen te gebruiken. Wil je de banner ook buiten gebruiken? Dan kun je het beste gaan voor de speciale outdoor rollup banner. Verzwaard en zo beter bestand tegen de weersinvloeden.

Wil je wel veel informatie meegeven? Dan is het misschien beter om dit via een flyer of brochure te doen. Daar kun je meer informatie op kwijt én je geeft de mensen nog iets met jouw naam erop mee naar huis.


Beginnen jouw handen al te jeuken om aan de slag te gaan met het perfecte ontwerp? Of wil je een rollup banner laten ontwerpen? Snappen wij! Als jij zorgt voor een mooi ontwerp, dan zorgen wij dat deze haarscherp op de rollup banner wordt gedrukt. Klaar om de show te stelen!