Van toen tot nu: de geschiedenis van de visitekaartjes calender 08-04-2022 time 3 minuten leestijd

Van toen tot nu: de geschiedenis van de visitekaartjes

Visitekaartjes zijn eigenlijk al jaren niet meer weg te denken. Op beurzen, bijeenkomsten, meetings: overal worden ze hartstochtelijk uitgedeeld een potentiële partners en/of klanten. Maar waar komt het visitekaartje eigenlijk vandaan? En werd het eigenlijk altijd al de manier gebruikt zoals wij dat doen? Wij doken de geschiedenisboeken in en zochten het voor je uit!

Made in China… of toch niet?

Over de herkomst van het visitekaartje bestaan verschillende verhalen. Er zijn mensen die beweren dat het visitekaartje al in de 15e eeuw in China werd gebruikt. De visitekaartjes werden in die tijd Meishi genoemd. De Europeanen die daar kwamen voor de handel, vond het zo interessant dat ze het gebruik meenamen naar het Europese vasteland. Volgens een ander verhaal is de oorsprong dichter bij huis terug te vinden, namelijk in Frankrijk. Het kaartje werd hier gebruik om visite aan te kondigen. En welke van de verhalen het juiste is? Daarvoor durven wij onze handen niet in het vuur te steken.

Waar werd het visitekaartje vroeger voor gebruikt?

Het visitekaartje is op verschillende manieren gebruikt. Een kort overzicht:

  • Een visitekaartje als… visitekaartje.
    De eerste vorm van visitekaartjes werd gebruikt om visite aan te kondigen. De welgestelde mens stuurde een knecht op pad met een kaartje waarin zijn komst werd aangekondigd. Accepteerde de ontvanger het kleine kaartje? Dan was je welkom. Kwam de knecht met hetzelfde kaartje weer terug? Dan wist je dat je net welkom was. Zo werden de kaartjes in de tijd van Lodewijk XIV - ook wel Lodewijk de Grote of Zonnekoning genoemd - ook gebruikt. Zonder aankondiging via een dergelijk kaartje hoefde je niet op een bezoek bij de koning te rekenen. Ook was een visitekaartje ideaal om korte afspraken of boodschappen op te schrijven.
  • Het eerste zakelijke gebruik van de visitekaartjes
    In de 17e eeuw werden de visitekaartjes voor het eerst ingezet voor zakelijke doeleinden. Al enigszins zoals wij het nu kunnen. Destijds waren het vooral kaartjes om een bedrijf te promoten. Informatie, kortingen, routebeschrijvingen naar plaatselijke ondernemen begonnen hun weg te vinden in de ontwerpen. De kaartjes waren nog weinig persoonlijk. Later werd dit gebruik vervangen door advertenties in (lokale) kranten en nieuwsbladen.
  • Carte de Visite
    Halverwege de 19e eeuw, in 1854 om precies te zijn, werd in Frankrijk één van de eerste echt persoonlijke visitekaartjes gebruikt. Dit was een foto van André Adolphe Eugene Disdéri bevestigt op een kaartje, met daaronder zijn contactgegevens. Dit zullen destijds hoogstwaarschijnlijk geen e-mailadres of telefoonnummer zijn geweest, maar adresgegevens. Deze kaarten groeiden snel populariteit en werden veelvuldig aan familie, vrienden en klanten uitgedeeld. Het eerste échte visitekaartje zoals wij kennen, is geboren.
  • Business card
    Als snel groeide het visitekaartje uit tot een onmisbaar item op de zakelijke markt. Sinds de drukpers gangbaarder en betaalbaarder is geworden, is het visitekaartje niet meer weg te denken. In alle lagen van de bedrijfswereld, en ook daarbuiten, worden gretig visitekaartjes uitgedeeld. Ondanks het digitale tijdperk waarin wij nu leven, daalt die populariteit nauwelijks. Niet zo heel gek ook. Tegenwoordig kies je uit verschillende papiersoorten en afwerkingen, zodat het ook als verlengde van jou of jouw bedrijf gezien kan worden.

De visitekaartjes nu

Je kunt geen beurs of evenement bezoeken waar geen visitekaartjes worden uitgedeeld. We kunnen dus wel spreken van een succesvolle ontwikkeling van dit eenvoudige maar doeltreffende product. En tegenwoordig zorgt voor nog veel meer kansen. Zo kunt met storytelling via een visitekaartje - en ander drukwerk - jouw onderneming op de kaart zetten. Ben je nog op zoek naar tips voor het perfecte visitekaartje? Of wat extra insipartie? Wij geven je graag voorbeelden van verschillende visitekaartjes. Zo kun jij ook vol ideeën aan de slag!