calender 27-06-2012 time 2 minuten leestijd

RGB vs. CMYK, het verschil!

RGB vs. CMYK, 2 kleurpaletten met allebei hun eigenschappen, voordelen en nadelen.

RGB is een kleurweergave voor beeldschermen en foto's. Televisieschermen, computerschermen en camerachips zijn gebasseerd op 3 kleine lichtbronnen; rood, groen en blauw. CMYK daarentegen is gebasseerd op inkten. Uitgangskleuren zijn Cyaan (vorm van blauw), Magenta (vorm van roze), Yellow (geel) en Key (zwart).

RGB gaat uit van additieve kleurmenging, menging van kleur en licht, in tegenstelling tot CMYK wat uitgaat van subtractieve kleurmenging, een selecte opname van licht in een menging van kleuren.

CMYK heeft als basis kleur wit (maximale opname van licht, zie afbeelding) en wordt naarmate de kleuren gemengd worden steeds donkerder doordat de verschillende kleuren al het licht absorberen. De letter K in CMYK komt voort uit de de naam "Key". Bij 100% gebruik van de 3 basiskleuren CMY ontstaat een bruinig-zwarte kleur, door een Key-plaat daar aan toe te voegen ontstaat een rijkere kleur zwart waarmee details beter zichtbaar worden.

cmyk-rgb-vs-cmyk-het-verschil

rgb-rgb-vs-cmyk-het-verschil

Afbeelding 1: CMYK met de 'Key' in het midden

Afbeelding 2: RGB

RGB daarentegen heeft als basis zwart (geen licht, zie afbeelding) en daarbij worden verschillende lichtbronnen (Rood, Groen of Blauw) toegevoegd. Het maximale getal per kleur is 255, als deze maximale waarden worden toegevoegd ontstaat het meest heldere licht, wit.

Voordelen van RGB zijn dat je hele felle kleuren kan creeren doordat het uitgangspunt licht is. CMYK absorbeert licht door menging en wordt dus minder vel/krachtig. Bij het drukken is CMYK essentieel, RGB werkt op basis van licht en kan dus niet gedrukt worden.

Hieronder een overzicht van een omzetting van een typische RGB kleur naar het resultaat in CMYK na het omzetten in Adobe Photoshop.

omzetten-2-rgb-vs-cmyk-het-verschil

rgb-omzetten-3-rgb-vs-cmyk-het-verschil

Afbeelding 2: Ga in de taakbalk naar "Edit" en kies "Mode/Modus"

Afbeelding 3: Indien het document in RGB staat, kies CMYK

omzetten-4-rgb-vs-cmyk-het-verschil
Afbeelding 4: Het resultaat van de omzetting van RGB naar CMYK


Vragen over dit artikel? Reageer via onderstaand formulier, bel ons technische team op 050 - 8700 130 of mail naar bestanden@reclameland.nl