Namaakgeld drukken; wat zijn de regels? calender 02-02-2021 time 4 minuten leestijd

Namaakgeld drukken; wat zijn de regels?

Iedereen heeft met geld te maken. Of je het nu krijgt of juist uitgeeft aan leuke dingen, geld speelt een belangrijke rol in veel levens. Naast het ‘officiële’ gebruik kun je de biljetten ook voor andere doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (bord)spellen, in het theater of educatief. Je wilt daarbij niet met echt geld werken en is namaakgeld drukken een goede uitkomst. Maar je mag natuurlijk niet zomaar geld printen. De ECB (Europese Centrale Bank) heeft hier verschillende regels voor waar je je aan moet houden. Welke dat zijn, zetten we in dit blog voor je op een rijtje.

Echt geld vs. namaak geld

Als je namaakgeld wilt drukken dat niet direct op echt geld lijkt, is het handig om te weten hoe echt geld eruit ziet. Belangrijkste voorwaarde is namelijk dat speelgoedgeld in geen geval verward mag worden met echt geld. Het moet dus wel echt flink afwijken van het echte geld. Naast de algemene en bekende kenmerken van echte biljetten, zetten we de overige kenmerken per biljet onder elkaar.

Nominamele waarde (EUR) Afmetingen Hoofdkleur Ontwerp Specimen
5160 x 62 mmGrijsKlassieke oudheid5-euro-specimen-oud 5-euro-specimen
10127 x 67 mmRoodRomaanse periode10-euro-specimen-oud10-euro-specimen
20133 x 72 mmBlauwGotiek20-euro-specimen-oud20-euro-specimen
50140 x 77OranjeRenaissance50-euro-specimen-oud50-euro-specimen
100147 x 82 mmGroenBarok en rococo100-euro-specimen
200153 x 82 mmGeel-bruinArchitectuur van staal en glas200-euro-specimen
500160 x 82 mmPurperModerne architectuur van de twintigste eeuw500-euro-specimen

Namaakgeld drukken, wanneer mag dat wel?

Maar wanneer mag je wel namaakgeld drukken en gebruiken? Er mag in geen geval twijfel bestaan over de echtheid van het biljet. Het moet dus in één oogopslag duidelijk zijn dat het om nep geld gaat. De ECB heeft op verschillende punten regels opgesteld. Het is belangrijk dat jouw ontwerp aan tenminste één van deze regels voldoet. Houd wel goed in de gaten dat er verschil in eisen kan zitten tussen een enkel- of een dubbelzijdige druk. En goed om te weten: wij controleren je bestand niet op de inhoud en ontwerp, hiervoor ben je zelf verantwoordelijk.

nepgeld-1

Ontwerp van echt biljet, enkelzijdig bedrukt
Toegestaan, mits:

  • Het ontwerp minimaal 125% van de originele grootte van een echt biljet is
  • Het ontwerp maximaal 75% van de originele grootte van een echt biljet is

nepgeld-2

Ontwerp van echt biljet, dubbelzijdig bedrukt
Toegestaan, mits:

  • Het ontwerp minimaal 200% van de originele grootte van een echt biljet is
  • Het ontwerp maximaal 50% van de originele grootte van een echt biljet is

nepgeld-3

Deel van het ontwerp van echt biljet, enkelzijdig bedrukt
Toegestaan, mits:

  • Het ontwerp bestaat uit een deel van een origineel biljet
  • Het deel van het ontwerp van het originele ontwerp is kleiner dan een derde deel

nepgeld-4

Eigen ontwerp, enkel- of dubbelzijdig bedrukt
Toegestaan, mits:
Een deel van je (eigen) ontwerp overduidelijk niet voorkomt op een origineel biljet. Verdere kenmerken mogen wel gelijk blijven.

nepgeld-5

Afwijkend materiaal, enkel- of dubbelzijdig bedrukt
Toegestaan, mits:
Het materiaal overduidelijk niet te vergelijken is met een echt biljet. Denk aan bijvoorbeeld re-board, plexiglas of bierviltjeskarton.

nepgeld-6

Specimen, enkel- of dubbelzijdig bedrukt
Bij de ECB kun je ontwerpen voor het drukken van namaakgeld gratis downloaden. In deze ontwerpen staat digitaal het woord ‘SPECIMEN’. Uiteraard is het niet de bedoeling om die tekst uit het ontwerp te halen en moet deze in het ontwerp blijven. Verder mag je het ontwerp van het namaak geld laten zoals het is.

Je eigen nep geld printen

Heb je een ontwerp dat tenminste aan één van de behandelde punten voldoet? Dan kun je met een gerust hart het namaakgeld drukken. Wil je het op papier laten drukken om het gevoel van echte biljetten te krijgen, kijk dan eens bij de flyers. Je kunt hier kiezen voor een eigen maat en zo de flyers passend maken voor jouw ontwerp.

Of ga juist voor een afwijkend materiaal, waardoor je direct al aan de eisen voldoet. Plaatmateriaal, drukken op een vlag of bedrukt op een mok zijn een paar van deze alternatieve materiaalsoorten.