Lijmresten van een sticker verwijderen calender 25-04-2024 time 5 minuten leestijd

Lijmresten van een sticker verwijderen

Een sticker die goed plakt, dat willen we allemaal. Maar ook het verwijderen moet gemakkelijk gaan. Dat laatste gaat nogal eens gepaard met de nodige frustraties waarbij delen van de sticker of lijmresten achterblijven en moeilijk te verwijderen zijn. Wij geven je een aantal tips waarmee in veel gevallen de lijmresten van de sticker moeiteloos te verwijderen zijn.

Voordat we je een aantal tips geven, willen wij je meegeven dat ieder materiaal anders reageert op een bepaald middel. Controleer altijd goed of het middel dat je wilt gebruiken geschikt is. Twijfel je, sla het dan over en probeer een andere optie eerst. Wil je het toch proberen, gebruik het eerst op een niet-zichtbare plek. Als het het materiaal toch aantast, zul je daar niet veel van zien.

#1 Sopje

Het allermakkelijkste is het gebruik van een ouderwets sopje (warm water met een beetje afwasmiddel). Hierbij werkt het het beste wanneer je de lijmresten in dit sopje kunt laten weken. Past het item in een emmer, laat het hier dan minimaal een half uurtje in weken. Gaat het om lijmresten op een vaste ondergrond, dan kun je deze goed vochtig maken en houden. Het effect zou ongeveer hetzelfde moeten zijn. In veel gevallen kun je de ondergrond nu heel gemakkelijk schoonvegen en laten de stickerresten vanzelf los.

Ook kun je een mengsel maken van een theelepel zuiveringszout (baking soda) en een theelepel willekeurige olie. Dit kan ook zonnebloemolie of een andere goedkopere olie uit je keuken zijn. De olie maakt de lijm week en het zuiveringszout zorgt voor een schurend effect.

#2 Föhnen of andere bron van warmte

Warmte zorgt ervoor dat de lijm van de sticker vloeibaar wordt en dus minder goed hecht. Een föhn is hierbij erg handig, want je kunt vrij gericht warmte concentreren op alleen de lijmresten. Let wel goed op dat de föhn op één plek houden wel zorgt voor flink wat warmte. Niet ieder materiaal kan hier even goed tegen en dat kan leiden tot blijvende schade.

#3 Smeer- of lampenolie

In veel gevallen lukt het je om lijmresten van een sticker te verwijderen met een smeerolie, zoals kruipolie of smeerolie voor bijvoorbeeld een fietsketting. Klein beetje op een droge doek, goed in de lijmresten wrijven en grote kans dat het er vervolgens zo af te vegen is met een droge, schone doek. Hetzelfde geldt voor lampenolie, dat op dezelfde manier gebruikt kan worden.

#4 Natuurlijke oliën

Je hoeft er helemaal geen dure middeltjes voor aan te schaffen, heel veel effectieve hulpmiddelen heb je gewoon al in huis staan. Natuurlijke oliën vind je eigenlijk in ieder huishouden wel. Zonnebloemolie of olijfolie werken erg goed en ook producten waarin veel olie verwerkt is, zoals pindakaas, werken uitstekend. Even op de plek met de lijmresten smeren, poosje laten intrekken en wegvegen. Blijft er nog wat achter, dan kun je het hele verhaal altijd nog een keer herhalen met een dun laagje.

raamsticker-weghalenpsd

#5 Citroen of andere citrusvruchten

Nee, we zijn niet opeens bij koken of bakken aanbeland, maar een citroen of citrusvrucht kan je ook helpen met het verwijderen van lijmresten. Het zuur zorgt er namelijk voor dat de lijmhechting loslaat en je de resten dus eenvoudig kunt verwijderen. Je kunt hiervoor een verse citroen gebruiken, maar in veel gevallen helpt een schoonmaakmiddel met citroen ook al. En het gaat ook nog eens lekker fris ruiken, wat wil je nog meer?

#6 Azijn (onverdund)

Maak de ondergrond goed nat met onverdund azijn. Dit zorgt ervoor dat de lijm minder goed hecht en jij de resten dus eenvoudig kunt weghalen.

#7 Nagellakremover

Check van tevoren goed of er aceton in de nagellakremover zit. Dit is namelijk de stof die zorgt dat de stickerresten loslaten. Het beste kun je een beetje op een doek of een spons doen en goed over de plek wrijven die je schoon wilt maken. Als het goed is, laten de resten vanzelf los.

#8 Terpentine

Misschien wel één van de oudste beproefde methoden die je hiervoor kunt gebruiken. Doe een beetje terpentine op een doek en wrijf over de plek van de lijmresten. Je zult zien dat deze vanzelf loslaten.

#9 Alcohol

Je kunt niet zomaar iets met alcohol gebruiken. Het is belangrijk dat het een huishoudalcohol of een vloeistof is met suikervrije alcohol, zoals wodka. Breng dit voorzichtig aan op de plek die je wilt behandelen en wrijf erover met een doek.

#10 Verfkrabber

Als het om glas, porselein of een ander zeer hard materiaal gaat, dan kan een verfkrabber nog wel eens een goede uitkomst zijn. Geen bijtende, zure of chemische goedjes, maar met een zeer scherp mesje over het materiaal. Doe dit wel voorzichtig en met beleid, want een krasje is zo gemaakt.

#11 Plakband

Zal in lang niet alle gevallen werken, maar is zeker het proberen waard als er een paar lijmresten zijn achtergebleven. Je kunt het vast wel al raden: je plakt het plakband over de resten en trekt het er weer vanaf. Met een beetje geluk blijven de resten aan het plakband zitten. Je kunt dit eventueel een paar keer herhalen.


Dit zijn enkel suggesties die wij geven. Wij zijn dan ook niet verantwoordelijk voor het gebruik en eventuele gevolgen hiervan. Wees altijd extra voorzichtig bij (agressieve) middelen die je niet kent.

En heb je de (lijm)resten verwijderd? Dan is het natuurlijk hoog tijd om weer nieuwe stickers te bestellen! Bij Reclameland vind je ze in alle soorten en maten. Altijd voor een scherpe prijs en natuurlijk razendsnel geleverd.