calender 27-08-2015 time 4 minuten leestijd

Hoe wordt een flyer gedrukt?

Je hebt het vast wel al eens laten doen: flyers drukken. Je weet wel, zo'n handig papiertje - meestal als A5-formaat - met een korte en krachtige boodschap. Voor ons is flyers drukken een dagelijkse bezigheid. Zo gaan er jaarlijks dankzij de nieuwste ontwikkelingen in drukwerkland zo'n 50.000.000 flyers de deur uit. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Kortom, hoe wordt een flyer gedrukt?

Drukwerkbestand goedkeuren en indelen

Als je bij ons flyers gaat bestellen, vragen we je een drukwerkbestand aan te leveren. Deze kun je eenvoudig uploaden via onze website. Ons bestandscontrolesysteem controleert dan meteen of jouw bestand aan de juiste specificaties voldoet. Is dit niet het geval, dan krijg je een melding wat je nog aan het bestand moet veranderen. Handig! Is je bestand goedgekeurd, dan zetten we jouw order klaar voor de pers. We zetten onze orders op platen die in de pers worden geplaatst. Een plaat bevat meerdere orders die onze ctp-indeler op platen zet. De orders met dezelfde papiersoort, afwerking en oplage zetten we bij elkaar op één plaat.

flyers-indelen-hoe-wordt-een-flyer-gedrukt

Flyers indelen op plaat

Als de orders zijn ingedeeld op een plaat, draaien we de aluminium plaat uit. Dit wordt gedaan door de Computer to Plate (CtP) machine. Bij orders met PMS kleuren, wordt voor elk ontwerp aparte platen gemaakt omdat het unieke kleuren zijn. Per PMS kleur wordt dan ook één kleur uitgedraaid. Als het om een dubbelzijdig gedrukt product gaat, bijvoorbeeld een dubbelzijdige flyer, wordt er per zijde en per kleur één kleur uitgedraaid. Bij full colour kleuren is dit dus niet het geval.

platen-hoe-wordt-een-flyer-gedrukt

flyers-drukken-hoe-wordt-een-flyer-gedrukt

Kostenefficiënt flyers drukken

Als de platen zijn uitgedraaid, worden ze in de pers gezet. Wij werken met de Heidelberg Speedmaster XL 75 Anicolor. Met deze vierkleurenpers kunnen we erg kostenefficiënt werken. Waar andere persen 300 tot 400 vel nodig hebben om op kleur te komen, heeft deze pers maar 5 vellen nodig. Daarnaast doet deze pers 5 minuten over het wassen en vervangen van platen waar een andere pers gemiddeld 15 minuten over doet. Zo kunnen we dus meer orders aan. In de pers zitten inktrollen en een grote wals die ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid inkt op de flyers komt. De plaat zorgt er weer voor dat het juiste ontwerp op de flyers komt.

Kleuren drukwerk controleren

De orders komen net zo uit de pers zoals de plaat is ingedeeld. De papiervellen zijn dan ook even groot als de platen. Op elk vel papier staat een kleurenbalk. Deze balk wordt ook wel een meetstrip genoemd. De pers meet zo of de kleuren overeen komen met de wens van de klant. Na enkele vellen controleren we of de kleuren 'drooglopen'. Is dit het geval, dan stellen we de pers net zo lang bij tot er geen sprake is van 'droogloop' en de kleuren juist worden weergegeven op het drukwerk. Pas dan zetten we de pers op volle toeren en drukken we de gewenste oplage flyers.

flyers-gedrukt-hoe-wordt-een-flyer-gedrukt

Flyers op maat snijden

Op de papiervellen staan naast een meetstrip ook snijtekens. De ctp-indeler heeft deze al op plaat gezet en daarom worden deze ook gedrukt op het papier. Hierdoor kunnen de snijders eenvoudig de snijmachine instellen. Wij snijden met Polar 115 cm snijmachines die zijn uitgerust met CompuCut. Deze machines kunnen in één keer stapels ter hoogte van ongeveer 12 centimeter snijden. Bij een flyer van bijvoorbeeld 135 grams papier kan zo in één keer een oplage van zo'n 1000 stuks worden gesneden.

flyers-gesneden-hoe-wordt-een-flyer-gedrukt

flyers-ingepakt-hoe-wordt-een-flyer-gedrukt

Flyers inpakken en versturen

Als de orders gesneden zijn, gaan onze inpakkers aan de slag. De snijders hebben alle orders afzonderlijk gestapeld en gelabeld. Op het label staat het ordernummer, zodat de inpakkers precies weten om welke order het gaat. Als onze inpakkers het drukwerk hebben ingepakt, vinken ze vervolgens de betreffende order af in ons systeem. De klant krijgt vervolgens automatisch een mailtje dat het pakket wordt verzonden of klaarligt om op te halen. Orders die worden opgehaald, leggen de inpakkers bij de balie neer en orders die worden verzonden, verzamelen ze bij ons afhaalpunt voor de koerier. Nu weet je precies hoe wij jouw flyers drukken!