Enveloppen formaat: welke past het beste bij jou? calender 07-08-2023 time 4 minuten leestijd

Enveloppen formaat: welke past het beste bij jou?

Weet jij niet welk enveloppen formaat je moet kiezen? In dit blog zetten wij alle verschillende afmetingen van enveloppen voor je op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Enveloppen bedrukken is nog altijd ontzettend populair, dagelijks drukken wij nog altijd duizenden exemplaren voor de meest uiteenlopende klanten. Wij nemen je graag mee in de verschillende formaten enveloppen en geven je natuurlijk ook nog een paar handige tips!

Verschil tussen EA-enveloppen en C-enveloppen

Bij de enveloppen zie voornamelijk twee soorten formaten terugkomen: EA- en C-enveloppen. Het verschil tussen deze twee zit hem in de papiersoort. Voor het versturen van een enkel vel papier is een EA envelop prima. Gaat het om meerdere vellen (dikker) papier of bijvoorbeeld een brochure? Dan is de iets grotere C variant een betere optie.

Het cijfer achter EA of C geeft aan bij welk A-formaat de envelop het beste past.Zo zijn EA5 en C5 geschikt voor het A5 formaat en EA4 of C4 kun je gebruiken om een A4 formaat te versturen.

Twijfel je zelf over het passende formaat envelop? Een algemene regel is om 5 mm ruimte aan te houden rondom. Zo kun je jouw kaart, brief of wat je ook wilt versturen, eenvoudig in de envelop steken en ook zonder problemen er weer uithalen. Maar let op dat het ook weer niet te groot wordt. Dan kan de inhoud namelijk (te) makkelijk gaan schuiven en daardoor zelfs beschadigen.

Populaire enveloppen formaten

De meeste documenten die verstuurd worden hebben een A4 of A5 formaat. Het is dan ook niet gek dat de afmetingen C4, C5, EA4 en EA5 enveloppen erg populair zijn. Deze scharen we onder een standaard envelop formaat, doordat een A4’tje in zowel een C5 als EA5 envelop past. Hierbij hangt de beste keuze af van de dikte van het drukwerk. Hieronder vind je de formaten van de enveloppen die je standaard bij ons kunt bestellen:

formaten-enveloppen

Kies een envelop formaat met passende afwerking

In veel gevallen wordt gekozen om een standaard envelop te voorzien van een bedrukking. Vaak in de vorm van een logo of andere bedrijfsgegevens. Logisch, want het zorgt voor een goede en professionele uitstraling naar de ontvanger. Wij geven je graag een paar tips waarmee jij eenvoudig zorgt voor een exemplaar dat het beste bij jou past.

Vensterenveloppen

Bij verschillende afmetingen van enveloppen heb je de optie om te kiezen voor een venster in je envelop. Dit kan je een hoop tijd schelen bij het versturen van bijvoorbeeld facturen of brieven. Door het adres in het briefhoofd mee te nemen en op de juiste manier in de envelop te steken, heb je de adressering direct geregeld. Zo hoef je dus niet zelf meer het adres te schrijven of met losse adresstickers te werken.

Als je voor een venster kiest moet je er rekening mee houden bij het maken van je ontwerp dat dus alles bedrukt kan worden. In de werktekening - die je op de productpagina's kunt downloaden - zie je precies waar het venster zit.

enveloppen-venster

Gomsluiting of striplock

Ook kun je bij iedere afmeting kiezen uit een passende sluiting. Vul je de enveloppen zelf? Dan is een striplocksluiting ideaal. Je hoeft hierbij alleen een beschermlaagje van de plakrand te trekken en je kunt de envelop dichtplakken.

Bij een gomsluiting - ook wel natklevend genoemd - moet je de sluiting nat maken om te kunnen plakken. Het machinaal vullen (couverteren) is bijna altijd alleen maar mogelijk met deze gomsluiting. Ga je bijvoorbeeld een mailing versturen, informeer dan goed wat voor soort enveloppen gewenst zijn.

gomsluiting
Envelop met gomsluiting

striplocksluiting
Envelop met striplocksluiting

---{.my-4}

Alle formaten bedrukte enveloppen bij Reclameland

Zo, nu heb je alle formaten enveloppen en opties voor het bedrukken hiervan op een rijtje. Weet je al welke maat voor jou het beste is? Met bedrukking of juist als blanco exemplaar: bij Reclameland slaag je altijd voor ieder formaat envelop!