De mooiste papiersoorten voor jouw magazine calender 05-06-2024 time 3 minuten leestijd

De mooiste papiersoorten voor jouw magazine

Je gaat een magazine laten drukken, maar op welk papiersoort kun je dat eigenlijk het beste doen? Veel hangt af van hoe je het drukwerk in wilt gaan zetten en gebruikt zal gaan worden. In dit blog laten wij de verschillende opties zien, zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Wat is een magazine?

Voordat we het over de verschillende papiersoorten gaan hebben, is het handig om te weten wat een magazine is. Een magazine bestaat uit verschillende vellen / bladzijden die tot een boekwerk gebonden worden. Dit binden kan op verschillende manieren gaan. Bij Reclameland heb je de keuze uit:

Het aantal pagina’s begint vanaf 8 en kan tot wel 396 pagina’s doorgaan. Een groot verschil natuurlijk, waardoor de magazines op verschillende manieren gebruikt worden. Van verslagen tot productcatalogi en programmaboekjes.

Verschillende papiersoorten

Dan komen we bij de papiersoorten, want daar hebben wij een breed aanbod van. Fijn natuurlijk al die keuzes, maar wel goed om te weten wat het verschil is tussen de verschillende opties. We onderscheiden twee verschillende papiersoorten: coated en uncoated.

afbeelding-blog-papiersoorten-magazine

Coated papier

Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd. Het ‘strijken’ van het papier is een proces waarbij er een gladde toplaag ontstaat. Deze gladde en effen toplaag zorgt voor extra kleurrijke en gedetailleerde afdrukken. Dit maakt het een populaire optie wanneer er veel foto’s en afbeeldingen worden gedrukt. Het papier is daarentegen wel minder goed beschrijfbaar met zowel pen als potlood.

De coated papiersoorten zijn te herkennen aan de toevoeging mc (machine coated) en zijn te verkrijgen in zowel glans als mat in verschillende grammages.

Uncoated papier

Waarbij coated papier gestreken is, is het uncoated papier ongestreken. Dit onbehandelde papier heeft dus ook een ruwere toplaag die minder glad aanvoelt en een wat natuurlijkere uitstraling heeft. Inkten worden hierbij snel opgenomen door het papier, waardoor het uitermate geschikt is om te beschrijven met pen of potlood.

Zonder een toevoeging van ‘mc’ kun je er vanuit gaan dat het om een ongestreken papiersoort gaat. Enkele voorbeelden hiervan zijn recyclingpapier, biotop en natuurkarton.

Grammages en diktes

Naast het type papier, is ook het grammage en de dikte erg belangrijk voor het eindresultaat. Omdat er in een magazine over het algemeen veel wordt gebladerd, zijn de heel dikke papiersoorten in de meeste gevallen niet praktisch. Dikke papiersoorten zijn namelijk lastiger om te slaan. Voor het binnenwerk zijn opties tussen 100 en 170 grams het meest gekozen. Is het heel eenvoudig doorbladeren erg belangrijk voor jou? Kies dan dus voor een lichter papiersoort. Vind je een iets luxere uitstraling ook belangrijk, zonder direct een magazine te krijgen die moeilijk door te bladeren is, dan is 170 grams een goede optie.

Voor opties waarin vooral de uitstraling belangrijk is, zijn de zwaardere papiersoorten juist weer wel een goede optie. Houd er dan wel rekening mee dat het omslaan van de pagina’s iets minder makkelijk gaat.

Formaten

Er zijn verschillende formaten waarop je jouw magazine laat drukken. Natuurlijk zijn alle populaire opties van de partij: het A6 formaat, A5 formaat en het A4 formaat. Maar wij maken drukwerk op maat, dus ook de magazines. Dat betekent dat je bij veel van de producten ook kunt kiezen voor een eigen formaat. Hierbij bepaal je helemaal zelf hoe groot jouw magazine wordt. Staand, liggend of juist vierkant? Wij maken het voor je!


Nu je een goed beeld hebt gekregen van de verschillende papiersoorten, kun je veel beter een juiste keuze maken. Twijfel je nog of wil je nog meer informatie over een materiaal of de magazines zelf? Je mag altijd contact met ons opnemen, zodat wij je verder kunnen helpen. Ben je er wel altijd uit? Laat dan je magazines drukken bij Reclameland en wij gaan voor je aan de slag!